Izvor: Kosovo online
21.01.2024 u 11:35
0

NAZARKO JASAN: Prisustvo O’Brajana u Skoplju pokazuje da SAD hoće opipljive rezultate u dijalogu

Analitičar iz Tirane Mentor Nazarko veruje da će sastanci lidera regiona u Skoplju, na kojima će pored evropskih biti prisutni i visoki američki zvaničnici, uticati da se ubrza sprovođenje sporazuma iz dijaloga Srbije i Kosova, jer su posebno SAD zainteresovane za opipljive rezultate u procesu normalizacije.

U Skoplju će se okupiti lideri regiona povodom Plana EU za rast Zapadnog Balkana vrednog šest milijardi evra, a najavljeno je i učešće pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajana.

Nazarko za Kosovo onlajn poručuje da očekuje da će se u Skoplju čuti širok spektar važnih poruka u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije.

„Sada su potrebni konkretni rezultati. Ohridskim aneksom sporazuma predviđeno je nekoliko koraka i obaveza za svaku stranu, počev od priznavanja simbola obe zemlje, otvaranja predstavništava… S druge strane, od Kosova se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Takođe, važnu poruku šalje i mesto koje je izabrano sa održavanje sastanka, odnosno značaj koji se daje domaćinu, u ovom slučaju, makedonskom premijeru Kovačevskom. Čini se da je američki interes da se održi prozapadni kurs u Severnoj Makedoniji, u kojoj se očekuju izbori, i gde je nastavljanje ovog kursa dovedeno u pitanje, posebno ako se potvrdi da će većinu osvojiti VMRO-DPMNE, koja se protivi reformama. To će biti dve glavne poruke sastanaka, ali će se podsticati i saradnja u regionu, gde postoji potencijalni ruski uticaj“, kaže Nazarko.

Dodaje da iz tog razloga SAD i EU ne odugovlače, već ulažu političke napore kako bi se ostvarili vidljivi rezultati u regionu, posebno kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Verujem da će ovaj sastanak i američko prisustvo uticati na sprovođenje sporazuma. Vučić više ne može da daje izgovore kao što je bilo pred izbore. SAD, i Zapad uopšte, legalizovali su njegovu izbornu pobedu. S druge strane, Kosovo je pod sankcijama EU, koje su javne, možda su čak i SAD uvele sankcije Kosovu, koje nisu obelodanjene. Ova klima sankcija i pojedinačnih pritisaka, promena političke situacije u obe zemlje i približavanje evropskih i američkih izbora, okolnosti su koje mogu uticati na napredak dijaloga”, stava je Nazarko.

Kada je reč o formatu sastanka i američkom angažmanu, Nazarko kaže da on podseća na Otvoreni Balkan, pod pažnjom i nadzorom SAD, tokom Trampovog predsedavanja.

„Otvoreni Balkan je čak uključen u sporazum u Vašingtonu, koji su potpisali Hoti i Vučić. U ovom slučaju nemamo zalaganje predsednika, već O’Brajana, koji je važan diplomata i poznaje Balkan još od kraja 80-ih, bio je uključen u Dejton, Rambuje i druge važne procese. Ovaj američki angažman formalno čuva dostojanstvo Evropske unije i program EU za rast regiona. To je pristup Bajdenove administracije, da dijalog treba da se vodi posredstvom EU, a da im SAD asistiraju, ali izgleda da su Amerikanci odlučili da postignu vidljive rezultate u dijalogu Kosovo-Srbija, koji je glavni problem regiona. Posebno jer slede predsednički izbori u SAD. Da je sastanak u Skoplju samo o evropskom planu rasta, onda bismo imali drugo nivo predstavljanja EU, a ne samo sa direktorom za proširenje. Ovo je dobra vest za region. Nadam se da će ovaj sastanak doneti konkretne rezultate”, ukazuje naš sagovornik.

Ističe i da je značajna činjenica da su datum i mesto održavanja sastanka odredile same zemlje regiona, njihovi lideri.

„Ovaj sastanak ima klasičan format sastanaka Otvorenog Balkana, uz prisustvo predsednika, premijera, civilnog drustva i ministara finansija. Biće potpisan sporazum koji suštinski povećava regionalnu saradnju. Nedostaje samo ‘oznaka’ Otvoreni Balkan. Konačno, Otvoreni Balkan nije imao cilj da se pretvori u doživotnu inicijativu, već je jednostavno bio formula za podsticanje EU da posveti više pažnje zemljama regiona, kada je reč o evropskim integracijama. U tom smislu, ova inicijativa je postigla svoj cilj“, ističe Nazarko.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter