Izvor:
12.06.2017 u 12:29
0

OGROMNA KONKURENCIJA: Ova tri smera želi da upiše najveći broj osmaka!

Vazduhoplovna akademija, medicinske i elektrotehničke škole, sve su popularnije među malim maturantima, jer garantuju brzo zaposlenje i dobru zaradu.

Deca su izuzetno praktična, upisuju smerove sa kojima će brzo doći do posla i imati veću prohodnost na fakultetu – ističe Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako on objašnjava, učenici se sve više opredeljuju za elektrotehničke, a učenice za medicinske škole.

– Tehničar za IT, administrator mreže i elektrotehičar računara su smerovi za koje se uglavnom opredeljuju mladići, dok učenice upisuju za farmaceutskog i fizijatrijskog tehničara. Na trećem mestu su finansijski i pravni tehničari, kao i smerovi usmereni na bankarstvo i osiguranje, a vrlo su traženi i turistički i kulinarski tehničari. Takođe, velika je navala i za Vazduhoplovnu akademiju, gde po sedmoro konkuriše za jedno mesto – nabraja Antić.

Kako on ističe, u manjim gradovima ovi profili su znatno traženiji od gimnazijskih.

– To se vidi po broju bodova, u, na primer, Ćupriji ili Vranju je za upis u gimnaziju potrebno 50-ak bodova, dok je za medicinske škole neophodno preko 90 – ističe on.

Ipak, ukoliko žele da se što pre zaposle, đaci upisuju trogodišnje profile.

– Nakon školovanja za kuvare i završetka građevinskih škola, oni mogu brzo da nađu dobro plaćen posao – kaže Antić.

Kako priča direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović, prošle godine je prosečan broj poena neophodan za upis bio 91,08.

-Interesovanje je veliko zbog atraktivnih profila, činjenice da smo jedina vazduhoplovna škola u Srbiji, a učenici po završetku dobijaju licence i dozvole za rad. Svi profili su rađeni po dualnom modelu, sarađujemo sa Jat tehnikom, Er Srbijom… – priča Cvijović.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija ističe da se i ove godine najveća navala očekuje za upis Treće, Četrnaeste, Trinaeste i Devete beogradske gimnazije.

Njih upisuju samo đaci sa velikim brojem poena, u Devetoj i Desetoj minimum je 94,5 bodova, dok je u Trećoj granica na čak 99 poena. S druge strane, ako ne računamo škole na obodu grada, najlakše je upisati Četvrtu, Dvanaestu, Osmu i Sedmu beogradsku gimnaziju. Međutim, to nije zato što one rade dobro, naprotiv, već su u pitanju drugi faktori, poput lokacije – smatra Sokić.

Izvor:Blic.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter