Izvor: Novosti
25.03.2022 u 10:25
0

POJAVIO SE ŠARLAH U OBDANIŠTIMA: Simptomi osip, temperatura i bol u grlu

Od početka godine Gradskom zavodu za javno zdravlje prijavljeno je 11 slučajeva mališana u obdaništima obolelih od šarlaha.

Iako je u javnosti prisutno mišljenje da se radi o iskorenjenoj bolesti, ipak se javljaju deca kod kojih je ustanovljena ova dijagnoza. Prema podacima Zavoda, broj prijavljenih infekcija u prošloj godini je manji nego pre pojave pandemije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema rečima epidemiologa Slavice Maris, načelnika jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, od početka godine prijavljeno je 11 slučajeva obolevanja od šarlaha u predškolskim ustanovama, a svi su registrovani na teritoriji opštine Novi Beograd u tri vrtića.

– Na osnovu prijava, Gradski zavod za javno zdravlje obavio je epidemiološka istraživanja i uzorkovali smo 115 briseva grla i nosa od sve dece i zaposlenih koji su u kontaktu sa inficiranim mališanima i kod 40 osoba otkrivena je streptokokna infekcija – navela je dr Maris i dodala da kod streptokoknih infekcija, pre svega, nastaju iznenadna povišena temperatura, gušobolja i bol u mišićima.

Ona je navela da se šarlah prijavljuje svake godine na teritoriji Beograda.

– Moraću da demantujem mišljenje koje vlada u javnosti da je šarlah bolest koja je iskorenjena – rekla je dr Maris i dodala da je prethodne godine bilo prijavljeno 47 slučajeva, u 2020. godini 161 slučaj, a pre pandemije koronavirusa imali smo zabeleženo 467 slučajeva. 

Što se tiče trenutne situacije, prema njenim rečima, u beogradskim vrtićima se javljaju infekcije koje su karakteristične za ovo doba godine. To su, pre svega respiratorne i streptokokne infekcije, među kojima je i šarlah, kao i infekcije izazvane stomačnim virusima.

SIMPTOMI

Šarlah je zarazna bolest praćena pojavom osipa. Predstavlja jednu od mogućih manifestacija infekcije beta hemolitičkim streptokokama grupe A (BHS-A). Prenosi se najčešće kapljičnim putem, dok je širenje infekcije konzumiranjem kontaminirane hrane ili kontakta sa „zaraženim“ predmetima znatno ređe. Mesto ulaska bakterije u organizam u većini slučajeva je sluznica nosa i ždrela, a ređe defekti kože ili genitalno područje.

Period inkubacije je od tri do pet dana. Najčešće su na udaru deca od dve do 10 godina, tokom jeseni i zime.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter