Izvor: BSC HAPPY/TANJUG
19.01.2024 u 14:18
0

POLICAJAC NAJBRŽI: Do Časnog krsta na Sava promenadi prvi doplivao Petar Jović (FOTO)

Za Časni krst na Sava promenadi, na današnji praznik Bogojavljenje, plivalo je 65 učesnika, a prvi je do krsta doplivao policajac Petar Jović iz policijske stanice Palilula.

Uz bogojavljenski pozdrav „Bog se javi“ učesnici su skočili u hladnu Savu, nakon molitve sveštenika i svi uspešno doplivali do krsta. Među njima je bilo i pet devojaka. Za veliki broj posetilaca koji su došli da podrže plivanje za Časni krst, u kom su se nadmetali i pripadnici Vojske Srbije, nastupila su kulturno umetnička društva iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

Hor je svečano otvorio događaj pevanjem himne „Bože pravde“, nakon čega je otpevana i pesma „Ovo je Srbija“. Na Savi je tokom plivanja duvao jak vetar praćen kišnim pljuskom, a temperatura se spustila na tri stepena. Temperatura vode je bila za dva stepena viša. Veliki broj pripadnika rečne policije obezbeđivao je današnje plivanje, a ronioci su se postarali da se svi učesnici događaja osećaju bezbedno. Događaj je uveličao ratni brod koji je od Ušća Save u Dunav doplovio do Sava promenade, kako bi uveličao današnji plivanje na Savi. Događaj je organizovao Savez pronalazača, uz podršku Turističke organizacije Beograda. U više beogradskih opština danas je obeležen verski praznik Bogojavljanje i organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst.

FOTO: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka. Posle krštenja, prema predanju, sveti Jovan je video kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Takođe, prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj“, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista. Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana Krstitelja da ga ovaj krsti. Na Bogojavljenje vrše se dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi.

BOG SE JAVI, GAZIVODE: Plivanje za Časni krst

Veruje se da je ta voda lekovita. Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“. U Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga. Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Takozvani nekršteni dani, započeti na Božić, završavaju se Bogojavljenjem. (Kraj) nk/aut

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter