Izvor: SD.RS
08.08.2023 u 14:56
0

POPLAVE PRETE SRBIJI? Klimatolog UPOZORAVA – naredna ČETIRI dana su ključna!

Dramatične slike poplava stižu iz Slovenije, u Hrvatskoj reke beleže rekordne vodostaje. Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da će talas visokog vodostaja stići u naredna četiri dana u Srbiju.

Još se sanira šteta, popravljaju polupani prozori, rasklanjaju oborena stabla, raščišćava blato i mulj posle nevremenena koje je proteklog vikenda protutnjalo našom zemljom, a juče posle podne novi pljuskovi praćeni vetrom. Reke u Hrvatskoj beleže rekordne vodostaje.

– Mislim da će nivo Save u Beogradu porasti za dva metra, ali smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava, od redovne i vanredne odbrane od poplava – kaže klimatolog.

Dodaje da imamo dovoljno prostora u rečnom koritu da primimo i više vode nego što će doći za četiri dana.

Kad će biti vrh talasa visokog vodostaja je pitanje, ali će u narednih šest-sedam dana da se smiri situacija, napominje klimatolog.

Vlada Srbije usvojila uredbe o pomoći građanima u saniranju posledica oluja

Objašnjava da Sava na svom toku ima više retenzija, odnosno mesta gde može voda da se ispusti, neki put planski a neki put to priroda sama radi.

Te retenzije mogu da prikupe veliku količinu vode i da smanje poplavni talas u trenutku kada dođe do Beograda ili kada bude kod Šapca i Sremske Mitrovice.

– Nije situacija toliko kritična da budemo posebno zabrinuti, treba pratiti neuobičajene situacije ili stanja – podvukao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, Sava je velika reka, taj talas dugo putuje.

– Imamo vremena da reagujemo ako se nešto slučajno promeni. Možemo biti sigurno da ništa strašno neće da se desi – zaključio je Đurđević.

Narednih pet-šest dana u celom regionu skoro da neće biti padavina.

KRITIČNO U PODRAVINI: Drava u Hrvatskoj dostigla rekordan nivo, ugroženo nekoliko naselja

– Danas se recimo u Srbiji očekuje nešto padavina na samom jugu zemlje. Tako da u tom smislu opet možemo biti sigurni da ovo što je trenutno stanje u Savi neće biti pogoršano nekim dodatnim padavinama u regionu. U tom smislu i ta informacija nam ide na ruku da nećemo potencijalno ući u neke rizične situacije – istakao je on.

Mnoge je iznenadila ta količina vode koja se izlila i zadržala na površini.

– U Sloveniji ne bacaju smeće u rečna korita što se često kod nas pominje kao razlog poplava. Verovatno isto dobro drže rečna korita, šišaju stalno travu. Ali ipak su im se desile ovakve poplave – ukazao je Đurđević.

– To nam samo pokazuje koliko je klima promenjena. Jednostavno klimatski uslovi su se toliko promenili da ovi ekstremi koji se danas dešavaju su bili skoro potpuno nemogući u prošlosti – dodaje on i napominje da danas svedočimo ekstremnim događajima koji su za prošlost bili nezamislivi.

– Ako ste pre 50 godina imali kuću koja se nalazila van plavne zone, ona se više danas ne nalazi van plavne zone. Zato što danaske kiše mogu da budu jače i plavna zona može da bude veća. Tako da bujična poplava može da odnese kuće i objekte sa veće površine nego što je to pre bilo. Tako da je jednostavno promena klimatskih uslova dovela do toga da je veća površina oko reke danas u riziku od poplava nego što je bila u prošlosti – objasnio je klimatolog.

Smatra da moramo da menjamo našu infrastrukturu i način odbrane od poplava da se ovakve stvari ne bi dešavale, što nije lak zadatak.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter