Izvor: Happytv.rs/Blic.rs
23.10.2023 u 11:44
0

PRIRODA SE ZBUNILA U ŠUMADIJI: U selu pored Kragujevca trešnje usred jeseni procvetale kao da je proleće

Visoke jesenje temperature po svemu sudeći zbunile su i voće u Šumadiji, jer su u selu Jarčujak kod Kragujevca kod domaćina Milana Karapandžića na kraju oktobra procvetale trešnje.

– Grane su olistale i u cvatu, to se ranije nije dešavalo. Zato je veliko pitanje da li će roda biti sledeće godine. Prema narodnom verovanju ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu – kažu za RINU meštani.

Slučaj iz kragujevačkog sela ove jeseni nije usamljen jer su trešnje u septembru rodile i u selima u okolini Čačka i Požege.

– Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a u stvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje – kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.

IAKO NEMA SNEGA, OBAVEZNE ZIMSKE GUME OD 1. NOVEMBRA: Vozači pripremite vozila za hladne dane

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci.

Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u ovim primerima cvetanje dešava dva puta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter