Izvor:
19.04.2017 u 19:33
0

PSIHOLOG ZA HAPPYTV.RS: Evo zašto nas ružno vreme čini depresivnim i kako to da prevaziđemo!

U momentima kada se trenutno vreme naglo promeni, atmosferski pritisak, vlažnost vazduha kao i temperatura, tada to bude i tačno vreme kada dolazi do određenih reakcija u našem organizmu.

S obirom da je prošle nedelje bilo pravo proleće u Srbiji, a danas već jesen (ponegde i zima), pitali smo psihologa Violetu Zoraju kako promena vremena utiče na naše raspoloženje i zdravlje, ali i kako možemo da se izborimo sa time.

Vreme sigurno utiče na naše raspoloženje, kada je nebo vedro obično smo pozitivno raspoloženi, ali treba da se trudimo da ne gledamo u nebo i da nas vreme ne sputava u našem cilju. Međutim, kada je Sunce, tada se luči hormon zadovoljstva i sreće, dok kada je ovakvo tmurno vreme, kiša, onda je tu hormon pospanosti, nezadovoljstva, depresije. Mi treba da se fokusiramo na naše trenutno stanje bez obzira kakvo je vreme. Promena vremena utiče i na spavanje, javlja se depresija koja nije nužno povezana sa vremenom, nego mi tako shvatamo u glavi – istakla je ona.

Pitali smo psihologa i da li su samoubistva češća sa promenom vremena.

U proleće i u jesen su češća, ali ja nemam taj podatak – objasnila je ona.

Istraživanja do kojih su došli naučnici sa Univerziteta u Klivlendu pokazali su da nam olakšanje donosi grmljavina praćena kišom i da tada dolazi do stvaranja negativno nabijenih jona u atmosferi. Dolazi do čišćenja vazduha, a naše raspoloženje se trenutno popravlja, osećamo se lakše. Nakon vremena koje se teško podnosi, grmljavina praćena kišom utiče na povećanje pritiska u ciklonu.

Poremećaj atmosferskog elektromagnetnog polja, do kojeg dolazi tokom prelaska atmosferskih frontova, slabi koncentraciju. Ovakvi vremenski uslovi, povećavaju broj saobraćajnih nezgoda, povrede koje nastaju nepažnjom, koncentracija je slaba i mnogi nisu u mogućnosti da normalno funkcionišu.

Visok atmosferski pritisak koji se često povezuje sa dobrim raspoloženjem i sa lepim vremenom, može izazvati migrene ukoliko dođe do njegovog naglog rasta.

Svaka treća osoba doživi promene koje nastaju usled vetrovitog vremena. Dolazi do povećanja depresije, glavobolje su učestalije ali se povećava i procenat ljudi koji imaju nesanicu. Poznato je da topli vetrovi, pokvare raspoloženje. Kada je nizak atmosferski pritisak postajemo usporeni. Usled takvog vremena pojačavaju se bolovi u zglobovima, osećamo se slomljeno. Istraživanja pokazuju da usled takvih vremenskih situacija povećava se i broj porođaja.

Generalno nagla promena vremena utiče na sve ljude u većoj ili manjoj meri, bez obzira na to da li ste meteoropata ili ne. Poželjno je pratiti biometeorološku prognozu vremena te u skladu sa tim poštovati savete lekara.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter