Izvor: Kurir.rs
07.08.2023 u 10:25
0

EVO KAKVO NAS VREME ČEKA DO KRAJA LETA: RHMZ najavio koliko će biti padavina, stiže i ŠOK OBRT

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u sezonskoj prognozi piše da će avgust ove godine biti topliji i prosečno vlažan sa toplotnim talasima, dok ćemo u prvoj polovini septembra imati nastavak kasnog leta.

VREMENSKA PROGNOZA ZA 7. AVGUST: Maksimalna temeperatura do 22 stepena, svežije

– Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3 ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS – navodi se na sajtu RHMZ-a i dodaje:

– Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7ºS.

RHMZ navodi i da će mesečna suma padavina tokom avgusta biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

– U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm.

Sepetmbar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Zapadnoj Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar, dok će nastavak kasnog leta biti u prvoj polovini septembra.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.0ºS – piše RHMZ.

Dodaje i da će u većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko pet mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

– Oktobar će biti topliji i prosečno vlažan. Miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.9ºS – stoji na sajtu RHMZ i dodaje: – Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter