Izvor:
02.05.2017 u 20:56
0

Sastanak Putina i Merkelove: Odnosi unapređeni, ali sankcije ostaju!

Odnosi sa Rusijom su sve bolji, ali je potrebno uraditi više pre nego što se ukinu sankcije prema Rusiji, rekla je u Sočiju nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako je rekla na zajedničkoj konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, do toga može doći tek kada se potpuno implementira mirovni sporazum iz Minska.

Ipak, Merkelova je poslala pozitivan signal na početku svoje prve posete Rusiji posle dve godine i rastućih tenzija i rekla je je da je "Moskva konstruktivan partner".

"Razgovori sa Putinom su intenzivni i konkretni, Rusija je konstruktivan partner", rekla je ona.

Putin je u veoma pomirljivom tonu govorio pre Merkelove i rekao je da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao o konfliktu u Siriji i da su se saglasili da je "potreban mnogo aktivniji pregovarački proces".

"Razgovarali smo o međunarodnim problemima, uključujući i krizu u Siriji i situaciju u Ukrajini", rekao je Putin i ukazao na dobru ekonomsku saradnju dve zemlje.

Kako je rekao, Rusija je spremna da razgovara o konfliktima u svetu.

Nakon veoma mirnog početka konferencije, Merkelova i Putin su izrazili i nekoliko neslaganja.

Dvoje lidera se nisu složili oko situacije u Ukrajini, a Putin je nakon novinarskih pitanja rekao da "Donbas niko nije odvojio od Ukrajine, već da je Kijev postavio blokade".

"Nismo saglasni oko razloga sukoba u Ukrajini. Vlasti u Kijevu su legalno i fer došle na pozicije", rekla je Merkelova.

Takođe, nemačka kancelarka je rekla da je tokom prve runde razgovora pozvala Putina da reši situaciju u Čečeniji i istraži navode o tajnim zatvorima i zlostavljanju homoseksualaca, a bilo je reči i o političkim hapšenjima u Rusiji.

"Ruska policija ima mnogo lakšu ruku od nekih u Evropi", odgovorio je Putin novinarima.

Merkelova je odgovorila i na pitanje o mogućem mešanju Rusije tokom izbora u Nemačkoj rečima da će Berlin "odlučno reagovati ukoliko primeti bilo kakav čin mešanja spolja".

b92.net
Foto: Twitter/rs_sputnik, Twitter/alojz, Facebook/AngelaMerkel

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter