Izvor:
08.12.2016 u 19:29
0

Skandal trese STARI KONTINENT: EU tužila Nemačku!

Evropska unija podnela je tužbu protiv Nemačke i još šest država zbog toga što nisu adekvatno reagovale na prevaru kompanije "Folskvagen", koja je varala na testovima o emisiji štetnih gasova, prenosi "Dojče vele".

Ovaj potez oslikava frustraciju Evropske komisije usled načina na koji su vlasti Nemačke i ostalih država reagovale u slučaju skandala koji je potresao svet.

Sve je počelo prošle godine, kada je otkriveno da je "Folksvagen" koristio ilegalni softver kako bi lažirao rezultate o emisiji štetnih gasova, tačnije nitrogen-oksida (NOx) iz svojih automobila. Taj štetni gas između ostalog izaziva i bolesti respiratornih organa, kao i rak pluća, pokazali su testovi.

Pored Nemačke, EK je tužbu podnela i protiv Španije, Luksemburga i Velike Britanije, koje nisu usvojile isti paket oštrih kazni za "Folksvagen" poput onih koje su uvele SAD.

Evropska komisija je podnela dodatnu tužbu protiv Nemačke i Velike Britanije, jer su odbile da otkriju detalje istrage o prevari "Folksvagena" i podele ih sa istražnim organima EU.

Još tri države koje su zbog ovog skandala pod lupom Evropske komisije su Češka, Grčka i Litvanija. Odluka Evropske komisije prvi je korak u takozvanoj "prekršajnoj proceduri", koja za cilj ima da svih 28 zemalja članica podredi pravilima i zakonima koji je propisala EU. Države imaju dva meseca da reaguju.

Nemački automobilski gigant "Folksvagen" priznao je u septembru 2015. godine da je u svoja vozila koja koriste dizel gorivo instalirao ilegalni softver kako bi "zamaskirao" rezultate o emisiji štetnih gasova. Ovo otkriće dovelo je do masovnih otkazivanja porudžbina (8,5 miliona vozila samo u EU), finansijskih kazni, ostavke direktora kompanije…

Blic
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter