Izvor:
15.12.2017 u 18:14
0

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Zaštiti decu od prisilnog rada!

Ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović rekla je da u Srbiji postoji zloupotreba dečijeg rada i to posebno u siromašnim regijama gde majke imaju nizak stepen obrazovanja i da se tome mora stati na put strogom primenom propisa.

– Činjenica je da je u opasnim uslovima rada u ovom momentu u Srbiji procenat od tri odsto dece jako visok, jer Srbija ima 14,4 odsto dece do 14 godina. Tamo gde je dete izloženo teškom fizičkom poslu, trefiking, zloupotrebi, to je problem celog društva i zato su ovakva okupljanja važna – rekla je Ðukić Dejanović.

Dodaje, da je zahvaljujući Klir projektu i podršci američke vlade koja ga je finansirala, resorno ministarstvo došlo do značajnih podataka na osnovu kojih je izmenjeno zakonodavstvo i napravljena lista opasnih poslova za decu.

– Posebno značajan korak koji činimo je da će inspekcijske službe u saradnji sa Centrima za socijalni rad i MUP neuporedivo intezivnije raditi na ovoj neželjenoj pojavi – rekla je ministarka. Deca nedozvoljeno rade i noćnim satima tako da postoje različite forme tog rada. Nažalost najviše ima Romske dece, kada je 2011.činjen popis beskućnika taj procenat je bio vrlo zadovoljavajući, ali kad se pogledala struktura tu ima najviše Roma i romske dece – navela je Ðukić Dejanović.

Kaže, da deca koja imaju srećno detinjstvo nemaju osećaj da ima dece koja ga nemaju i da zato senzibilnost celog društva mora da se podigne na viši nivo.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/fra_mar_joe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter