Izvor:
30.01.2018 u 16:18
0

TRAMP DRŽI GOVOR O STANJU NACIJE: „Izgradnja bezbedne, snažne i ponosne Amerike“!

Predsednik SAD Donald Tramp održaće Govor o stanju nacije, ključno obraćanje u kojem će izneti smernice američke politike za naredni period i osvrnuti se na ono što je učinjeno tokom prve godine njegove administracije u Beloj kući.

Bela kuća je u nedelju saopštila da će Tramp govoriti o snažnoj ekonomiji i niskoj stopi nezaposlenosti koje su postignuta tokom prve godine njegovog predsednikovanja, kao i o koristima od poreske reforme.

– Predsednik će govoriti o tome kako se Amerika povratila. Takođe će apelovati na demokrate… kako bi im poručio da moramo ponovo da izgradimo našu zemlju. I apelovao na to da, kako bismo se bavili infrastrukturom, moramo to da radimo udvoje – rekao je savetnik u Beloj kući Mark Šort i naglasio da će Tramp pozvati demokrate da podrže dodatno trošenje na vojnu opremu u svetlu "dramatičnih pretnji na globalnoj sceni".

Bela kuća je saopštila da će tema obraćanja biti "izgradnja bezbedne, snažne i ponosne Amerike" i da Tramp planira da iznese dostignuća svoje prve godine predsednikovanja dok postavlja pravce za drugu. Jednim delom je, navodi se, cilj govora određenje toka debate republikanaca koji pokušavaju da zadrže svoju većinu u američkom Kongresu. Takođe se očekuje i da će Tramp istaći da će poreske reforme osloboditi ekonomski rast kao i da će navesti koje su kompanije svojim zaposlenima davale bonuse u vrednosti od 1.000 dolara i druge beneficije.

Tramp planira da naglasi i da će plan njegove administracije u vrednosti od dve hiljade milijardi dolara pokrenuti javnu i privatnu potrošnju od hiljadu milijardi ili više na puteve, mostove i duge infrastrukturne projekte. Po pitanju međunarodne trgovine, on će istaći svoju sklonost pojedinačnim ugovorima, umesto multilateralnih sporazuma, što je izneo i u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

On će, takođe izneti i novine kada je reč o borbi protiv terorizma i njegovo viđenje međunarodnih pretnji, među kojima i Severne Koreje.

Visoki zvaničnik administracije, koji je dostavio pregled govora, rekao je da će Tramp najverovatnije izbegavati podrugljive komentare kao što je "mali raketaš" za severnokorejskog predsednika Kim Džong Una i "vatra i bes" koje je ranije koristio. Taj zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti, jer mu nije bilo odobreno da govori.

Govor o stanju nacije događa u kritičnom periodu za predsednika Trampa, kada ankete pokazuju nisku stopu odobravanja njegove politike i kada pokušava da prevaziđe finansijsku blokadu vlade koja se poklopila sa godišnjicom njegove inauguracije. Predsednik SAD se, takođe, priprema za napornu sezonu kongresnih izbora koji se održavaju na jesen ove godine.

Govorom o stanju nacije, tradicionalno najvećom platformom na kojoj se predsednik SAD obraća naciji, Tramp će ceremonijalno obeležiti početak svoje druge godine u Beloj kući.

Tramp će govor održati u 21 sat po istočnoameričkom vremenu, odnosno u 3:00 posle ponoći, po srednjoevropskom.

Izvor: Tanjug
Foto: You Tube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter