Izvor: BSC Happy/Tanjug
23.09.2023 u 08:46
0

„ULETI POD PLATNO“: Otvoren prvi Novi Sad film festival, evo šta sve možete pogledati do 24. septembra!

 Prvi Novi Sad film festival pod sloganom “Uleti u platno” počeo je u Srpskom narodnom pozorištu i trajaće do nedelje, 24. septembra.

Prema rečima selektora festivala Nikole Spasića, publika će imati priliku da pogleda više od 20 filmova, u četiri takmičarske i šest revijalnih selekcija.

„Na otvaranju imamo priliku da vidimo argentinski film koji je na nacionalnom prikazivanju osvojio čak pet nagrada. Konkurencija je jaka, imamo filmove iz Litvanije, Francuske, Japana, Hrvaske. Filmovi su izuzetno različiti, ali i kvalitetni“, kazao je Spasić i dodao da očekuje da sledeće godine festival bude podignut na viši nivo.

PRVI INTERNACIONALNI NOVI SAD FILM FESTIVAL: Regionalne premijere filmova sa različitih krajeva sveta, SPEKTAKL U NOVOM SADU! (FOTO)

Na festivalu će, pored filmova, biti održane panel diskusije o budućnosti sedme umetnosti i novim tehnologijama, kao i Industri program, posvećen filmskim projektima čija je realizacija u toku.

Do 24. septembra u okviru internacionalne takmičarske selekcije publika će imati priliku da pogleda regionalne premijere filmova sa različitih krajeva sveta. Među njima su i francuski After Entonija Lapie, premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinale festivalu, prvi litvanski horor Pensive Jonasa Trukanasa, izuzetno uspešan na blagajnama širom SAD, japanski diptih Mitsuki, Sekai rediteljke Marine Tsukade, čiji je jedan deo premijerno prikazan u Osaki, a drugi u Roterdamu, hrvatski kandidat za Oskara i aktuelni kandidat za EFA nagradu – film Sigurno mjesto Juraja Lerotića, kao i srpski bioskopski hit Indigo kristal, debitantsko ostvarenje Luke Mihailovića. Celokupan program nalazi se sajtu Novi Sad film festivala.

Pod sloganom Uleti u platno, Novosađani i njihovi gosti će u okviru Novi Sad film festivala imati priliku da pogledaju više od 20 filmova, u više od osam selekcija, i to u Srpskom narodnom pozorištu, Kulturnom centru Novog Sada, Areni Cineplex, gimnaziji „Laza Kostić”, knjižari Zenit books i u Kulturnoj stanici Svilara.

Prvo izdanje internacionalnog Novi Sad film festivala obuhvata i razgovore nakon filmskih projekcija, koji će biti održani 23. i 24. septembra u Kulturnom centru Novog Sada, pa će tako publika imati priliku da čuje i o samom nastanku filmova i o procesu rada autorske ekipe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter