Izvor: Kosovo online
07.01.2024 u 11:56
0

Veliki broj vernika na božićnoj liturgiji u crkvi Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici (VIDEO)

Pravoslavni vernici danas praznuju jedan od najradosnijih praznika, rođenje Hristovo – Božić, a u Severnoj Mitrovici je vikarni episkop hvostanski Aleksej služio liturgiju i pričestio narod u crkvi Svetog Dimitrija.

Božićna jutarnja liturgija počela je u osam časova, a bio je prisutan veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta dece.

Tokom liturgije pročitana je božićna poslanica poglavara SPC, patrijarha Porfirija, a nakon pričešća usledila je i beseda episkopa Alekseja, koji je pre svega iskazao zadovoljstvo zbog broja prisutnih vernika.

„Divno je biti ovde sa vama u Mitrovici, divno je služiti svetu liturgiju i osetiti u srcu svome da se rađa bogomladenac, jer to je naš cilj, da pripremimo naša srca i da to bude ona pećina u koju je sišlo nebo i koja je smetila u sebi spasitelja. Tako da smo mi hrišćani dužni da u srcu svome pripremimo jaslice za njega, jer ako pripremimo jaslice za spasitelja našega Isusa Hrista, život i carstvo božije je sigurno“, kazao je vladika Aleksej.

Kada se mir useli u srca naša, dodaje on, pozdravljamo sve mirom.

„To je božiji mir, nije to mir kojim se pozdravljaju ljudi danas. Međutim, ako nije božiji mir, taj mir može da znači rat. Ako se oslonimo na mir Božiji, onda će bogomladenac da se uhvati za ruku pod nama i da tako idemo krož život, da nam osvetljava kroz život i onako mračne staze. Jedina je svetlost spasitelj naš“, kaže on.

Poželeo je da Isus Hrist širi svetlost sa svakim korakom, jer bez svetla, put je ljudski izgubljen.

„Još jednom, radujem se gledajući vaša lica. Pozdravljam vas: Hristos se rodi“, poručio je episkop Aleksej.

Liturgiji su prisustvovali predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaparožac, član Srpske liste Nemanja Biševac i Predsednik Sportskog saveza Kosova i Metohije Goran Kovač.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter