Izvor: Happy BSC Portal/Novosti.rs
18.12.2023 u 15:47
0

VELIKI KAŠALJ JAČI OD VAKCINE: U Beogradu registrovan najveći broj obolelih od 2018. godine

Samo u Beogradu od početka ove godine registrovano je 290 zaraženih pertusisom, odnosno velikim kašljem.

Stručnjaci pretpostavljaju da je broj inficiranih duplo veći, jer se mnogi, pogotovo odrasli, ne testiraju. Ovako veliki broj zaraženih je iznenađujući za epidemiologe, kako kaže dr Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, prošle godine na teritoriji prestonice nije registrovan nijedan slučaj, 2021. svega dva, 2020. su bila tri, 2019. registrovano je 14, a 2018. godine 29.

– Činjenica je i da je među inficiranim najveći broj tinejdžera, a skoro 70 odsto njih je pravovremeno vakcinisano – priča naša sagovornica.

– Tako da smatramo da je razlog ovog desetostrukog porasta u odnosu na 2019, u tome što lekari posle pandemije kovida registruju porast brojnih drugih infekcija koje su u prethodnom periodu bile dosta retke, pa sada češće sumnjaju i na njih, ali i u boljoj dijagnostici kada je o pertusisu reč.

Doktorka Begović Lazarević objašnjava da je dijagnostika za pertusis postojala i pre pandemije, ali se sada mnogo češće primenjuje:

– Ova bakterijska infekcija može da se potvrdi na osnovu brisa iz nosa ako je od početka kašlja do trenutka testiranja prošlo tri nedelje i manje, kao i iz krvi ako je od trenutka pojave kašlja prošlo više od tri nedelje.

Razlog zbog kojeg raste broj inficiranih velikim kašljem, ne samo u Srbiji, već u celom regionu je i taj što vakcina protiv ove bakterijske infekcije ne obezbeđuje trajan imunitet. U susednoj Hrvatskoj epidemiolozi ističu da su 2023. registrovali najveći broj slučajeva u poslednjih 40 godina!

– Vakcina protiv velikog kašlja, koju najmlađi sada dobijaju u sklopu vakcine poznate kao „pentaksim“, nakon desetak godina ne obezbeđuje tako solidan imunitet, pa ne čudi što se najveći broj inficiranih registruje u dobi od 12 do 14 godina – kaže dr Begović Lazarević.

– Jer, deca po obaveznom kalendaru imunizacije primaju prvu vakcinu protiv velikog kašlja sa navršena dva meseca u tri doze, a nakon godinu dana dobijaju revakcinu. Od prošle godine država je obezbedila da deca dobiju revakcinu protiv velikog kašlja i pred polazak u školu, takođe u sklopu polivalentne vakcine poznate pod nazivom „tetraksim“.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: 70% obolelih otkrije rak pluća otkrije kad su im šanse minimalne

Veliki kašalj je klasična respiratorna infekcija koja se prenosi kapljičnim putem i preko kontaminiranih predmeta.

– Infekcija pertusisom počinje kao i svaka druga respiratorna infekcija kašljem, sekrecijom iz nosa i može da se javi temperatura, ali i ne mora – objašnjava dr Begović Lazarević. – Ova faza obično traje nedelju do dve dana, i tada ni lekar ne može da zna da li je o velikom kašlju reč. Posle ove faze kašalj dobija na intenzitetu, javlja se u napadima i može da deluje prilično dramatično jer uzrokuje nemogućnost disanja, pogotovo kod beba, a kod nekih može da prouzrokuje i povraćanje. Ova faza infekcije može da potraje i do tri meseca uz slabljenje intenziteta kašlja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter