Izvor: HAPPYBSC
24.12.2023 u 13:48
0

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ĆE ZAVLADATI:Poslovi koji su dobro plaćeni, ali su im dani odbrojani

Sada su odlično plaćeni i posao nalaze momentalno, ali neće tako biti doveka. Veštačka inteligencija polako osvaja i pravi pometnju na tržištu rada, a kako tvrde stručnjaci, ugroženi su poslovi iz oblasti programiranja, kreativne industrije, pa čak i poslovi iz sveta mode. Na dugačkom spisku poslova koji će izgubiti bitku sa budućnošću i razvojem novih tehnologija našli su se i bankarski službenici, poštanski službenici, kasiri, službenici zaduženi za unos podataka, administrativni i izvršni sekretari, službenici koji se bave evidencijom robe u magacinima, računovođe, knjigovođe i radnici zaduženi za platne spiskove, službenici koji se bave statistikom osiguranja i finansija.

Petar Vasić, stručnjak za marketing na društvenim mrežama, kaže za da su ugroženi praktično svi poslovi koji koriste inteligenciju – od novinara do kreativaca u marketinškoj industriji, preko montažera, pa sve do foto modela i manekenki.

– Kojim će se redosledom do dešavati, zavisi od ljudi koji prave aplikacije. Ugroženi su i fotografi, jer postoji aplikacija koja pravi realistične slike – kaže Vasić. TAKOĐE ultra ugrožena je i prodaja preko telefona

Po njegovom mišljenju do sada smo uspevali da unovčimo to koliko smo inteligentni, ali da sada taj posao preuzima AI.

– Veštačka inteligencija biće bolja, jer će imati više iskustva i moći da reši nebrojano slučajeva. Vasić milsi da će u narednih pet godina većina poslova biti zamenjena, u naredna dve godine biće zamanjena cela krativna industrija – predviđa Vasić.

Ko je ugrožen iz IT sektora?

Vasić pojašnjava da su udaru i programerski poslovi, pogotovo oni na „srednjim“ pozicijama. Otpuštanja u IT sektoru se već dešavaju, ovaj posao je dobro plaćen, zaradi se i po nekoliko hiljada evro mesečno, ali mu je budućnost neizvesna.

Da se uticaj veštačke inteligencije neće završiti samo na ovim poslovima, pokazuje i činjenica da su potencijalno ugrožneni poslovi koji se povezani sa umetnošću.

postoji mogućnost da i umetnost bude ugrožena. Već sada imamo digitlane foto konkurse na kojima je pobedila vešatčka inteligencija. Ipak, ne znam da li će, na primer, neki robot moći da nas tako dobro nasmeje kao čovek – kaže Petar Vasić.

Pojašanjava i da je veštačka inteligencija gotovo besplatna, ona ne radi za platu, uvek je dostupna i ne može biti umorna, takođe, pravi manje grešaka od ljudi.

Detaljan spisak ugroženih zanimanja

Izveštaj o budućnosti rada koju je sačinio Svetski ekonomski forum pokazao je da su najpogođeniji službenici u bankama i na sličnim pozicijama – naime u izveštaju stoji da ovom tipu poslova brzo dolazi kraj.

Poštari, kasiri i službenici koji se bave unosom podataka će najviše ispaštati.

Ugroženi su i bankarski službenici, poštanski službenici, kasiri, službenici zaduženi za unos podataka, administrativni i izvršni sekretari, službenici koji se bave evidencijom robe u magacinima, računovođe, knjigovođe i radnici zaduženi za platne spiskove, zakonodavci i zvaničnici, službenici koji se bave statistikom osiguranja i finansija i prodajni radnici „od vrata do vrata“ i slični poslovi.Ugroženi su i bankarski službenici, poštanski službenici, kasiri, službenici zaduženi za unos podataka, administrativni i izvršni sekretari, službenici koji se bave evidencijom robe u magacinima, računovođe, knjigovođe i radnici zaduženi za platne spiskove, zakonodavci i zvaničnici, službenici koji se bave statistikom osiguranja i finansija i prodajni radnici „od vrata do vrata“ i slični poslovi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter