Izvor: Tanjug
27.07.2023 u 14:05
0

VIRUS ZAPADNOG NILA U SRBIJI! Registrovana dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila

Iz "Batuta" je precizirano da su obolele osobe sa teritorija Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga i da su u pitanju podaci koji su do juče dostavljeni iz Nacionalne referentne laboratorije za ARBO viruse i hemoragične groznice Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Na teritoriji Srbije registrovana su dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, saopštio je Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Iz „Batuta“ je precizirano da su obolele osobe sa teritorija Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga i da su u pitanju podaci koji su do juče dostavljeni iz Nacionalne referentne laboratorije za ARBO viruse i hemoragične groznice Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. „Institut za javno zdravlje Vojvodine“ saopštio je da je reč o pacijentima iz Sombora i Novog Sada. Kako se navodi, oni se nalaze na bolničkom lečenju i dobrog su opšteg stanja.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, podseća „Batut“. Period od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti traje od dva do 14 dana, a u najvećem broju slučajeva inficirana osoba nema nikakvih simptoma ni znakova bolesti. Kod oko 20 odsto inficiranih javlja se blaga bolest, slična gripu uz povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, slabost, bolove u zglobovima i mišićima, koja prolazi bez posledica nakon pet do sedam dana. Mogu se javiti i osip na trupu i ekstremitetima, uvećanje limfnih žlezda i proliv.

Manje od jedan odsto inficiranih osoba razvija tešku formu bolesti, koja se može manifestovati kao upala mozga ili moždanica, navodi „Batut“ i savetuje da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma treba javiti izabranom lekaru.

„UGANDA KONEKT“ – UKUSI I PROIZVODI AFRIKE U SRED BEOGRADA: VELIKI DRŽAVNI PROJEKAT, jedan od glavnih učesnika KOMPANIJA „INVEJ“ (VIDEO)

Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, „Batut“ preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca, upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Institut savetuje i izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare. Preporučuje se upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, ili boraviti u klimatizovanim prostorima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter