Izvor: Alo.rs
16.06.2020 u 11:16
0

VUČIĆ U ČAČKU: Kad vidite da neko vozi „Porše“ da znate, to ne bi moglo bez Srbije (VIDEO)

U jednom od pogona nekadašnjeg jugoslovenskog giganta fabrike „Cer“, koja je uništena u NATO bombardovanju, danas je otvoren novi Naučno-tehnološki park.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Čačak, gde je prisustvovao obeležavanju početka proizvodnje nove fabrike Vorwerk&Sohn grupe u Srbiji i otvaranju Naučno tehnološkog parka u tom gradu.

OVO MORATE PROČITATI

DR STEVANOVIĆ U „ĆIRILICI“ OTKRIO TAJNE KORONE: Ovo je najvažniji simptom kod asimptomatskih slučajeva!

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ U „ĆIRILICI“ O RADU VLADE I IZBORIMA: Ovo više nije ista zemlja!

RITUALNO SAMOUBISTVO Psihijatri: Violeta je dva puta zarila nož u srce i time je poslala jasnu poruku

SNAŽNO NEVREME U TRSTENIKU Bujice nosile automobile, voda prodrla u kuće (VIDEO)

DANAS SE OČEKUJE GARANCIJA GRČKE DA ĆE SRBIMA BITI DOZVOLJEN ULAZAK

– Srećan sam što podižemo grad po grad. Ova fabrika neće samo da obezbedi egzistenciju za 1.000 radnika i njihove porodice, već će značiti za ceo Moravički okrug – Gornji Milanovac, Lučane, Ivanjicu…“, rekao je 25. jula 2018. godine Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na polaganju kamena temeljca za fabriku kompanije „Vorwerk“ u Preljini, kod Čačka 25. jula 2018. Dve godine kasnije predsednik Vučić prisustvuje obeležavanju početka proizvodnje u fabrici „Vorwerk“ – objavljeno je na instagramu Budućnost Srbije.

Predsednik Srbije je tokom obilaska fabrike rekao da onaj kod vozi automobil porše mora da zna d ga ne bi vozio da nije Čačka i vrednih radnika iz Čačka.

– Ako svet hoće da opstane moraće da podiže automobilsku industriju – kazao je predsednik u obilasku.



Vučić se lično uverio da je u novoj fabrici nemačke kompanije „Forverk“ počela proizvodnja delova za automobilsku industriju i razgovarao sa radnicima.

„Nema poršea bez Čačka, kada vidite da neko vozi porše da znate da to ne bi moglo, da nije Čačka i radnika iz Čačka… Porše “mejd in Čačak““, dodao je Vučić u šali.

Predsednik je upitao radnike da li im je težak posao, da li su zadovoljni uslovima i poželeo im sreću na novom radnom mestu.

Vučić u Čačku prisustvuje obeležavanju početka proizvodnje nove fabrike Vorwerk&Sohn grupe u Srbiji i otvaranju Naučno tehnološkog parka u tom gradu. Otvaranje fabrike Vorwerk&Sohn grupe predviđeno je u 10 sati u pogonu u Preljini kod Čačka, dok je otvaranje Naučno-tehnološkog parka planirano za 11 sati, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vlada Srbije odobrila je prošle godine 330 miliona dinara za kupovinu nekadašnjeg pogona i zemljišta, ali i za opremanje četvrtog naučno-tehnološkog parka u zemlji.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Čačak, Mirko Pešić kaže da su prve firme već počele sa useljavanjem u halu i da očekuje da na tom prostoru bude oko 200 zaposlenih, inženjera i radnika različitih profila.

„Naš cilj je da povežemo proizvodne delatnosti i savremene informacione tehnologije, marketing, i sve što prati savremeno tržište i biznis. Svaka mlada firma imaće svoj zaseban prostor, a očekivanja su da će ih biti izmedju 15 i 20 u proizvodnom delu i oko 200 zaposlenih“, kaže Pešić za Tanjug.

Trenutno se u NTP Čačak useljava sedam kompanija koje su zadovoljile uslove iz javnog poziva.

I OVO ĆE VAS INTERESOVATI

SVET NA IVICI NOVOG RATA! Dignuta u vazduh kancelarija za vezu!

ZARAĐUJU NA GRBAČI NARODA Estrada digla cene posle korone

RECEPTI NAŠIH BAKA: ZLATIBORSKI UŠTIPCI, uz stari sir ili dobro društvo!

REČI KOJE SU POGODILE BALKAN U SRCE: ĐOKOVIĆU, OPROSTI!

Na površini od 17,5 hektara u Čačku radili su nekada pogoni akcionarskog društva „Cer“, ali su gotovo sve hale do temelja srušene 1999. godine. Danas na toj lokaciji posluje nekoliko kompanija, a svoje mesto za rad u obnovljenoj hali od 4.500 kvadrata mesta su rezervisana za inovativna naučno-tehnološka preduzeća.

Zamenica gradonačelnika Čačka, Milica Dačić kaže da je proteklih godina Grad finansirao rad NTP, a Vlada Srbije je odvojila 330 miliona dinara za novi prostor namenjen tehnološkim kompanijama.

Ono što ovaj Park razlikuje od drugih naučnih parkova u Srbiji je to što Čačak nije univerzitetski centar, poput Beograda, Novog Sada i Niša kao i to što čačanski Park ima šest osnivača, medju kojima su privredna udruženja, Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet, Institut za voćarstvo i Grad Čačak.

„Sigurna sam da će celokupna privreda grada kao i fakulteti imati benefite jer je ovo orudje razvoja naše zajednice“, ističe Milica Dačić.

Vlasnik preduzeća koje se bavi razvojem, projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju „Plazmateh“, Branimir Plazinić, čija firma već uspešno posluje, kaže da će u novom prostoru prvo pokrenuti jedinstven projekat u zemlji – rotacioni parking sistem.

View this post on Instagram

Nekad i sad. 2018 – 2020. Živela Srbija! #Vorwerk

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on



„To je sistem gde se na jednom parking mestu može parkirati do 20 vozila“, rekao je Plazinić za Tanjug.

Projekat predviđa izradu automatskog sistema za parkiranje sa vertikalnim prenosom kola, nešto poput rešenja kakva postoje u Kini s tim što, poručuje Plazinić, naš sistem „made in Srbija“ biće kvalitetniji i tehnološki napredniji jer će mobilnim telefonom biti moguća rezervacija mesta za parkiranje i plaćanje. Ukoliko bude zainteresovanih kupaca u Srbiji, ovaj projekat, prema rečima Plazinića, mogao bi značajno da smanji gužve na ulicama gradova i uštedi prostor za parkiranje.

Za privrednike Čačka i okoline značajno je to što će u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom moći da stvore novu, dodatu vrednost svojih proizvoda. Park treba da bude raskrsnica inovacija, mesto gde se ukrštaju nauka, privreda, novi startapovi i mlade generacije, kaže predsednik skupštine NTP Čačak Radovan Jovanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter