Izvor: Tanjug
26.01.2023 u 22:37
0

Ministar Momirović na „Hot Spot eCommerce Awards“: Cilј Ministarstva je unapređenje elektronske trgovine, uz dodatno podizanje svesti i poverenja potrošača u elektronsku trgovinu“

Ministar trgovine Tomislav Momirović rekao je na centralnom e-commerce događaju „Hot Spot eCommerce Awards,“ u organizaciji „eCommerce asocijacije Srbije“, da tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast i da je neophodno uložiti sve napore kako bi se ono dodatno unapredilo.

Momirović je ocenio da je u prethodne tri godine bilo više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije. Ministarstvo trgovine će, kako je najavio, zajedno sa relevantnim institucijama, eCommerce asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom, raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije.

On je istakao da razvoj elektronske trgovine nosi i određene izazove, posebno u borbi protiv nelegalne trgovine na Internetu.

Dodao je da je cilј Ministarstva unapređenje elektronske trgovine, uz dodatno podizanje svesti i poverenja potrošača u elektronsku trgovinu. Neophodno je, kako je kazao, razvijati bezgotovinsko plaćanje, ali i pratiti trendove na tržištu EU gde nas očekuju značajne promene na polјu legislative, kako bi našim kompanijama omogućili da kroz kanal elektronske trgovine izvoze robu na ovo tržište.

DAČIĆ RAZGOVARAO SA ERDOGANOM: Turska će naglasiti Prištini da je neophodno poštovanje dogovora i potpisanih sporazuma

Naveo je da se u okviru naše tržišne inspekcije, uz pomoć najmodernijh softvera, svakodnevno vrši pretraga javno dostupnih podataka na Internetu, pre svega, na društvenim mrežama u cilјu suzbijanja nelegalne trgovine.

Navodeći da je samo u prošloj godini identifikovano preko 48.000 oglasnih poruka koje nisu dozvolјene, Momirović je dodao da je tržišna inspekcija, u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine, naložili online platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba. Ministar je naveo da je u 2022. godini, inspekcija u saradnji sa tužilaštvom i MUP-om, oduzela više od 800.000 komada različitih proizvoda u cilјu suzbijanja sive ekonomije na Internetu.

E-commerce asocijacija Srbije sa svojim partnerima i ove godine organizuje prestižnu dodelu nagrada „Hot Spot eCommerce Awards“ kojima se odaje priznanje iz oblasti e-trgovine kompanijama koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter