Izvor: TANJUG
03.10.2023 u 19:17
2

AMBASADOR SAD: Povlačenje trupa i hapšenje Radoičića dobar korak,potrebno političko rešenje

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da su povlačenje trupa sa administrativne linije i hapšenje Milana Radoičića dobar korak, kao i da je u interesu Vašingtona pronalženje političkog rešenja za situaciju na Kosovu i Metohiji.

MINISTAR ODBRANE VUČEVIĆ:Jedan od prioriteta Vojske Srbije je saradnja sa KFOR

„Nema sumnje da je došlo do povlačenja manjeg dela trupa i da se, u tom smislu, stvari kreću u dobrom pravcu. Mogu da kažem i da mi imamo potvrdu o smanjenom broju trupa. Problem ovde nije vojni, već je zapravo politički“, rekao je Hil u intervjuu za Tanjug.

On je dodao da pojačano prisustvo trupa duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom izaziva zabrinutost, te da su SAD zamolile srpsko rukovodstvo da povuče trupe.

„Veoma nam je drago što možemo da kažemo da se to i dogodilo“, naveo je američki ambasador. Govoreći o dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, Hil je rekao da EU i SAD žele da znaju šta se tada tačno dogodilo.

„Mislim da je hapšenje Radoičića koji je, čini se, priznao krivicu za većinu stvari koje su se dogodile, bilo dobar korak. Međutim, mislim da svi želimo da znamo o čemu se zapravo ovde radi, šta su želeli da postignu, odakle im svo to oružje i municija“, rekao je američki diplomata, dodavši da razgovor o pravim problemima zavisi „od jasnog uvida u to šta su ti ljudi, uz gospodina Radoičića, zapravo pokušavali da učine i šta su želeli da postignu“.

Komentarišući činjenicu da je 11 odsto Srba napustilo KiM otkako je Aljbin Kurti došao na vlast, Hil navodi da su te brojke uznemirujuće.

„Mislim da to govori u korist činjenice da nam je potrebno političko rešenje. Potpuno je jasno da ne postoji vojno rešenje za ovaj problem. Potrebno nam je političko rešenje, potrebno nam je rešenje sa kojim će se srpska zajednica osećati kao da zna kakva je budućnost čeka“, poručio je američki ambasador.

Dodao je da Srbi na KiM moraju da znaju šta mogu da očekuju od života na KiM, te da je potrebno formirati Zajednicu srpskih opština, a da Priština, zauzvrat, očekuje mogućnost da se priključi različitim bezbednosnim i ekonomskim međunarodnim organizacijama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “AMBASADOR SAD: Povlačenje trupa i hapšenje Radoičića dobar korak,potrebno političko rešenje”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter