Izvor: fonet
03.10.2023 u 21:30
1

EVROPSKI PARLAMENT O SANKCIJAMA: Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija

Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.

Državni sekretar Španije za pitanja Evropske unije Paskval Navaro Rios pozvao je ponovo, u ime EU, da se prekinu neprijateljstva između Srbije i Kosova, a nedavni napad u selu Banjska je oštro osudio i zatražio privođenje odgovornih pravdi.

AMBASADOR SAD: Povlačenje trupa i hapšenje Radoičića dobar korak,potrebno političko rešenje

Savet je zabrinut jer nedostaje napor obe strane da se smanje napetosti na severu i EU je spremna da preduzme odgovarajuće mere, u slučaju da se ne postigne napredak u dijalogu, uključujući i održavanje prevremenih lokalnih izbora na Kosovu, rekao je Rios.

Deeskalacija i povratak na dijalog je ključan, zaključio je on.

Evropski komesar za upravljanjem krizama Janez Lenarčič istakao je da su se teško naoružani pojedinci, usred operacije krijumčarenja oružja, sukobili sa kosovskom policijom. Poginuo je jedan kosovski policajac, trojica su ranjena, a tri osobe su ubijene u razmeni paljbe, naveo je on i istakao da su neki od ranjenih Srba dobili pomoć u Novom Pazaru.

Ta operacija je bez presedana, količina oružja koja je zaplenjena je ogromna i to nam izaziva zabrinutost, jer je situacija na severu Kosova izuzetno ozbiljna, kazao je Lenarčič i pozvao Srbiju na saradnju kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik je ukazao da stanje na terenu ozbiljno eskalira, jer se u proteklih 10 godina nije videlo takvo nasilje.

Treba nam prava istraga i privođenje odgovornih pravdi, a obe strane snose odgovornost da se vrate dijalogu što je pre moguće, rekao je Bilčik, koji je dodao da treba jasno reći i da je povratkom Aljbina Kurtija na vlast dijalog otežan i da stoji, umesto da napreduje.

Odgovornost Beograda je da nam iznese prave činjenice. Ne treba nam površno dodeljivanje krivice, već stabilizacija Balkana. To je ono što smeta Putinovoj Rusiji, ocenio je Bilčik.

Nema kompromisa sa nasiljem i nema rezultata silom, jedino rešenje je povratak dijalogu, istakao je on

Neki od njih su predložili i da Lajčak razmisli da podnese ostavku, jer nema nikakvih rezultata

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EVROPSKI PARLAMENT O SANKCIJAMA: Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija”

  1. Evroposlanici nas stavljaju u isti koš sa onim govedom Kurtijev. Ološi ,nemojte da se igrate ovaj put nećemo da praštamo.Oformi ću organizaciju za borbu protiv erofašista imaće jednog člana,mene jer ne verujem nikome,a žvaće se ,Dragi neprijatelji , bem vi sve.Glavna delatnost psovanje na svakom koraku i kletva u jutarnim časovima ,do devetog kolena,svih koji nas mrze.Mislim da će ovo imati mnogo veći značaj za očuvanje mira i jedinstva,od svih dosadašnjih aktivnosti eu Amerike, ispitnih destruktivnih elemenata koji nam kao pomažu ???.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter