Izvor:
23.05.2019 u 17:47
0

BRNABIĆ: Naučne institucije su lice Srbije koja pobeđuje!

Predsednica Vlade Sribije Ana Brnabić predstavila je danas na skupu "Vorld Majnds" koji je u Beograd doveo svetske naučinke, inovatore, umetnike, ali i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, uspešne srpske kompanije iz oblasti nauke i tehnologije i ocenila da Srbija može da bude pobednik u novoj industrijskoj eri.

– Naše naučne institucije su ono što smatram Srbijom – rekla je premijerka, koju je osnivač "Vorld Majnds" Rolf Dobeli predstavio kao jednu od najuticajnijih žena po Forbsu.

Podsećajući da živimo u uzbudljivim vremenima pred četvrtu industrijsku revoluciju ona je dodala da veruje da Srbija može da bude pobednik u njoj.

– Uvek sam mislila da je cilj moje vlade da počne transformaciju Srbije iz ekonomije koju vode investicije i rad u ekonomiju koju vode inovacije – rekla je premijerka.

Ona je zahvalila Dobeliju što je verovao u Srbiju i naše institucije i što je ovo prvi put, posle 12 godina da se skup održava van Švajcarske.

Prikazane su uspešne srpske kompanije objedinjene su kroz platformu "Serbia Creates".

– To je naša nova inicijativa. Srbija je ranije na ovaj način predstavljana više tradicionalno, ali ona je više od toga. Otud i nova platforma Serbia Creates koja pokazuje naučni i umetnički kreativni deo – rekla je Brnabić tokom razgovora sa domaćinom skupa koji joj je postavio pitanje kako zadržati mlade obrazovane ljude u Srbiji.

Ona je u odgovoru pozvala srpske naučne klubove da dođu na konferenciju u decembru na kojoj će se govoriti o tome kako mogu da nam pomognu, navodeći da se o tome razgovaralo već na konferenciji koja je održana prošle godine.

Kako je rekla, "Ok je da ljudi odlaze iz zemlje, ali samo ako se vrate".

– Mi ne možemo da ih zaustavimo. Ulažemo novac u fondove za nauku i tehnologiju. Srbija je u aprilu postala punopravni član CERN-a. Imamo među osnivačima nekih od najboljih startap kompanija ljude koji su bili u inostranstvu, ali su se vratili ovde i mi smo im zahvalni na tome – dodala je ona.

Na pitanje kako je postala premijerka odgovorila je jednostavno – kad su mi prišli i ponudili da budem ministar bila sam iznenađena, ali naravno prihvatila sam.

– Tek kasnije sam sa uspostavom ministarstva informatike saznala za drugu stranu Srbije. Da ona može da bude drugačija i modernija. Kasnije sam postala premijer, ali mislim da se nikad neću navići na to da sam premijer rekla je Brnabić.

Dobeli je pitao i da prokomentariše da li ju je to što je postala roditelj promenilo.

– Morala sam da naučim da funkcionišem sa mnogo manje spavanja. Jednom sam svom timu ispričala koliko sam bila srećna kada je beba podrignula. Roditeljstvo menja mnogo toga – rekla je premijerka.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter