Izvor: HappyBSC
04.08.2020 u 21:19
0

DA SE NE ZABORAVI: Vučić u Rači na OBELEŽAVANJU 25 godina „Oluje“: Ne MOŽETE da nam ZABRANITE da TUGUJEMO! (VIDEO)

Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločinačkoj akciji „Oluja“.

Centralna komemorativna svečanost održava se kod mosta na Rači , gde su prisutni i patrijarh srpski Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

SAZNAJTE JOŠ

STRAŠNO JE: Oglasila se Sanja Doležal povodom smrti Rajka Dujmića!

SAOPŠTENJE PUTEVA SRBIJE: Izmena režima saobraćaja zbog radova!

U toku snimanje onlajn nastave za narednu školsku godinu

Predstavnici Srba prognanih tokom Oluje, kao i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj očekuju da u toj zemlji konačno počne procesuiranje zločina nad srpskim civilima i pored činjenice da se u Hrvatskoj “Oluja” slavi kao oslobodilačka akcija, a 5. avgust je hrvatski državni praznik.

Patrijarh srpski Irinej obratio se prisutnima rečima.

– Danas povodom 25 godina stradanja Srba sabrali smo se u Rači da obeležimo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš narod. Naš narod nije sve to doživeo od dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom, sa narodom sa kojim je uvek delio dobro i zlo. Jedina razlika je bila što su etnički srbi pravoslavni po veri i tu je srspki narod platio hiljadama nevinih žrtava. Od 1941 mi plaćamo žrtvama svoju veru. Preko ovog mosta je prešlo 250.000 unesrećenog srpskog naroda lišenog svojih domova.Taj događaj doživljavamo kao najtragičniji u svojoj istoriji a naša braća Hrvati slave ovaj dan. Oni su smatrali da Hrvatska ne može ad bude slobodna dok u njoj živi 1.700.000 Srba – rekao je Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su večeras spomen ploču na mostu na Rači, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe u „Oluji“, koji su tim mostom prešli u Srbiju.

Vučić i Dodik su zatim položili vence na spomen ploču, nakon što je patrijarh Irinej služio pomen stradalima.

Most na Rači je nemi svedok stradanja i patnje Srba 1995. godine, koji su izbegli iz Krajine, u napadu hrvatske vojske i policije u akciji „Oluja“.

Preko tog mosta, koji spaja Semberiju sa Srbijom, spasavajući svoje živote i živote svoje dece od zločina i sigurne smrti, kao žrtve etničkog čisćenja, na stotine hiljada Srba prešlo je tim mostom i došlo u Srbiju, u kojoj su našli utočište i nadu.

Na spomen ploči nalazi se ova poruka, kako bi bila urezana u svest svih budućih naraštaja.

OVO MORATE ZNATI

Nevreme stiglo u Srbiju, kod Odžaka i Sombora već PADA GRAD

SNIMCI IZ BEJRUTA LEDE KRV U ŽILAMA: Čitav grad u rasulu, a niko ne zna šta se dešava (VIDEO)

OPASNOST! Srpskim putevima vreba DRUMSKA MAFIJA! (FOTO)

PRAVA DRAMA U BORU: Izbio požar u porodičnom domaćistvu, vlasnik zadobio OPEKOTINE! (FOTO)

NOVI KORONA PRESEK: Preminulo sedam osoba!

Milorad Dodik pročitao je odlomak iz knjge Branka Ćopića podsećajući da su tokom progona stradala i deca.

– Naša osveta nije i neće biti smrt, naša osveta su život, sloboda, mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što danas postojimo i što smo danas ovde iznad reke Save, koja svedoči o stradanju našeg naroda, ona postaje isto grobnica koliko i reka, jer je bila svedok mnogih naših stradanja kroz vekove. Naša osveta je to što danas postoje Srbi, jer da su se ostvarili planovi onih koji su nas ubijali, ne bismo danas bili ovde. A deo tog plana je akcija „Oluja“. To je bila završnica etničkog čišćenja – rekao je Dodik i dodao:

– Ako su pomislili da će ulaskom u EU skriti tragove nečoveštva, prevarili su se. Kako neko može to da slavi? Da li oni koji su nosili simbol „za dom spremni“? Ako im je domovinska zahvalnost paljenje kuća i ubijanje žena i dece, onda to dovoljno govori o toj zemlji.

On je rekao da su ove godine uspeli da dovedu Srbina na „obeležavanje svoje sramote“.

– Tom jednom nije lako, ali je birao to. Mi verujemo u božju pravdu. Našem narodu nije vraćena imovina, zabranjena nam je ćirilica. Zar to da slavimo? Da li je proslavljanje zločina neki novi standard? Neka drugi slave, ali nemojte tražiti to od nas i nemojte nas ponižavati. Jer niko nije uspeo da kroz istoriju ponizi Srbe, a mnogi su to želeli – rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma ponosan što Srbija i Republika Srpska već šest godina zajedno obeležavju godišnjicu stradanja.



– Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Ponosan sam jer srpska suza ponovo ima roditelja, ponosan jer Srbi imaju posle mnogo decenija svoju slobodnu i nezavisnu državu. Više agresije ne nazivamo „intervencijama“ i „kampanjama“, već ih nazivamo pravim imenima. I zato sam zahvalan Dodiku ali i svim ljudima u Srbiji koji su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema našem narodu – rekao je Vučić.

On je naglasio da danas više niko u svetu ne govori o zločinima koje su činili pripadnice Nezavisne države Hrvatske.

– Srbi su zatirani samo zato što su Srbi… Srbi su krivi za sve. Ta matrica je postavljena i teško ćemo je danas i sutra izmeniti. Ne maštamo o tome da ćemo promeniti mišljenje sveta, mi moramo da otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili… Srbija nikada neće imati žig sramote koji su joj na čelo stavljali – dodao je i rekao da „pomirenje želimo, ali poniženje nikada“.

Predsednik se izvinio Srbima Krajišnicima što im 1995. godine nije bilo dozvoljeno da uđu Beograd.

– Izvinite Krajišnici i beskrajno vam hvala za sve što ste uradili za Srbe i Srbiju.

„Za progonjenog Ćopića više nema mesta“, rekao je Vučić i dodao da je spevao pesmu „Petrovačka cesta“.

– A mi smo ćutali… I decu su ponovo ubijali na Petrovačkoj cesta. Ubijanje dece, staraca, civila i to hiljada njih. Obaveza nam je da ne ćutimo, da nam se Petrovačka cesta nikad ne bi ponovila… Govorimo i nećemo da ćutimo da je to zločin, i samo dok to govorimo zločina više neće biti… Šta su vam ta deca zgrešila, šta su vam ta deca bila kriva? Zašto ste posle svega morali i tu decu da ubijete? Da li je moguće da je 150.000 ljudi smetalo jer su bili druge vere i običaja? Srbija je zemlja koja iznad svega ceni mir, koja ništa ni od koga ni ne traži, koja hoće razgovor i pomirenje, ali ne i poniženje. Srbija više ne pristaje ni na ćutanje – rekao je Vučić.

Ne želim da budem lider koji želi da se dodvori onima koji bi da čuju kako pričam loše o svom narodu samo da bih im se dopao.

– Većina naših Krajišnika više i ne želi da se vrati, oni su pronašli dom u Srbiji, a najveći deo njih u Srpskoj. Samo žele da mirno mogu da prođu ulicom, da mogu da posete grob – rekao je Vučić.

Vučić je pre nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska danas zajedno obeležiti veliku srpsku tragediju – progon 250.000 Srba iz Hrvatske. To je šesti put da oni to čine zajedno.

– Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači, gde ćemo postaviti i spomen obeležje. Na tom mestu gde je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, napravićemo, kada zajedno sa RS bude izgrađen most, spomen park – rekao je ranije danas predsednik Srbije.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju i deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter