Izvor: KURIR.RS
21.08.2023 u 08:06
0

DAČIĆ O TEŠKOJ NEDELJI KOJA ČEKA SRBIJU: Tražiće da uvedemo sankcije Rusiji i priznamo Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Atini na neformalnom sastanku lidera zemalja regiona, na kome su najavljeni da će prisustvovati još predsednica Evropske komisije i predsednik Ukrajine.

Upravo na tom mestu krenuće nova lavina pritisaka na Srbiju, pre svega po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji, saglasni su i političari i analitičari, koji ukazuju da će svojevrsni napadi na našu zemlju uslediti sa svih strana.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić poručio je da će ova nedelja biti izuzetno teška za Srbiju jer će, kaže, uslediti dodatni pritisci na našu zemlju da uvede sankcije Rusiji.

Bićemo izloženi pritiscima da priznamo Kosovo i da uvedemo sankcije Rusiji, ali sam siguran da će predsednik Vučić i ovoga puta na najbolji način braniti nacionalne i državne interese Srbije i srpskog naroda – poručio je Dačić.

SUSRET PRIJATELJSTVA: VUČIĆ se sastao sa ERDOGANOM (FOTO)

Da nema sumnje da sledi čitav niz pritisaka na našu državu, smatra i politički analitičar Branko Radun, koji napominje da svetske sile imaju čitav spektar različitih vrsta ucena.

Mogu da koriste veliki izbor pritisaka, i finansijske i jako fine, sofisticirane pritiske. Da nam, na primer, smanje kreditni rejting, što odmah znači skuplje kredite, pa, recimo, da neke ljude iz Vučićevog okruženja stave na crne liste, kao što je već urađeno sa ministrom policije Aleksandarom Vulinom, pa čak i samog Vučića mogu staviti na crnu listu. Jednostavno, imaju i vidljive i nevidljive instrumente, mogu tako da pokrenu neku kampanju protiv ključnih nosilaca vlasti, da prezentuju izmišljene ili realne, ali naduvane afere iz ličnih života da bi diskreditovali čak i članove njihovih porodica – kaže Radun.

Ukazujući da postoji čitava paleta pritisaka, on ukazuje i na jedan koji je već korišćen mnogo puta – da Srbi i Srbija budu na udaru u regionu.

– Pritom, svi su spremni kada treba nešto da se uradi protiv Srbije. Često bi radili i džabe, a pogotovo ako im nalože njihovi mentori, onda se čak i takmiče u tome. Ima takvih i u Beogradu koji bi rado napali vlast, nevladine organizacije i slično. Napad je moguć bukvalno sa svih strana – konstatovao je Radun.

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović smatra da ne treba prizivati pritiske na Srbiju. On ukazuje i da je Srbija neprekidno pod nekom vrstom pritiska.

Imamo državno rukovodstvo koje zna šta treba da čini i nije dobro da se bilo ko koleba i pravi mračne prognoze. Moramo ostati dosledni principu slobode, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što znači da ne možemo poslušati nikoga sa strane i da više brinemo o tuđim nego o interesima Srbije. A uvođenje sankcija Rusiji svakako nije u interesu Srbije – jasno poručuje Jovanović.

Podsetimo, i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, boraveći u Mađarskoj, rekao da ne zna zašto je pozvan na neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana u Grčkoj, koji se održava u Atini.

Očekujem da evropska integracija Zapadnog Balkana bude jedna tema. To je super tema, ali ne bi oni mene samo zbog toga zvali. Čak i da znam koja je druga tema, dogovor je da o tome ne pričam – rekao je Vučić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter