Izvor: BSC happy portal
14.11.2023 u 12:32
0

„ZA DVA DANA NASTAVAK DIJALOGA U BRISELU“: Direktor kancelarije za KiM Petar Petković dao izjave za medije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka bio ozbiljan, i da je Beograd prihvatio poziv Lajčaka da se za dva dana nastave razgovori u Briselu, gde će se razgovarati o tekstu statuta ZSO.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se medijima iz zgrade Predsedništva u Beogradu.

– Za dva dana nastavak dijalogfa u Briselu – rekao je Petković.

„Razgovor Vučića i Lajčaka je bio vrlo ozbiljan, predsednik Vučić je detaljno i argumentovano upoznao Lajčaka sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi na KiM i dao podatke i činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba i eskalatornim potezima Kurtija. Razgovarali smo i o ZSO, to je ključna i najvažnija tema, pre svega za srpski narod na KiM“, rekao je Petković.

On je dodao da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu.

„Deeskalacija na terenu je neophodna, potrebno je da se vidi normalnost života na severu KiM koja se ugrožava svaki dan. Ali je bitno i to što konačno ulazimo u razgovore o statutu ZSO, kao i izvršna ovlašćenja koja ona ima u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Beograd ima puno pravo da finansira te insitucije“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Beograd je prihvatio poziv Lajčaka da se 16. novembra u Briselu nastave pregovori u okviru dijaloga.

„Bilo je reči i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Beograd nikad nije bežao od razgovora i dijaloga, uvek smo insistirali na dijalogu i normalizaciji odnosa. Prihvatili smo poziv Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora. Dobro znate da se Beograd zalaže za mir i dijalog nam je neophodan“, rekao je Petković novinarima nakon sastanka sa Lajčakom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter