Izvor: fonet
16.03.2024 u 18:24
0

DUŠAN PROROKOVIĆ: Srbija bi prestala da bude država kada bi dozvolila da Kosovo dobije stolicu u UN

Kada bi Srbija dozvolila da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama prestala bi da bude država, smatra Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu i ukazuje da takav primer među državama ne postoji i da se to jednostavno ne radi.

O rešavanju problema Kosova podsetio da nijedna država od završetka Drugog svetskog rata u međunarodnim odnosima nije postupila tako i da ne vidi zašto bi Srbija bila prva.

Proroković je ocenio da je sporazum Beograda i Prištine predstavljao pokušaj da se relativizuje konfliktni potencijal i da se napravi okvir za funkcionisanje prema paroli „slažemo se da se oko nekih stvari ne slažeOcenio je da je sporazum za sve tri strane prerastao u sredstvo za kupovinu vremena.

SLAŽEM SE SA DUGINOM: Srbija će biti jedan od sedam stubova sveta

Kako je protumačio, sporazum je za sve tri strane prilika da kupe vreme, za Srbiju da sačeka promenu balansa snaga u međunarodnim odnosima, za Albance da oslabe potencijal Srbije, a za Evropsku uniju (EU) da osmisli novu strategiju prezentovanu 2023. godine.

On je ukazao da rizik sukoba postoji zbog toga što pregovarački proces koji je usmeravala EU nije smanjio konfliktni potencijal, već ga je povećao.

Da bi se sukob rasplamsao, potreban je okidač, a ja ne vidim da taj okidač može da bude u Srbiji, jer joj to nije u interesu, objasnio je Proroković.

Čak ne vidim da taj okidač postoji među Albancima, s obzirom na depopulaciju i čitav niz negativnih trendova na Kosovu, pa ni njima taj sukob nije potreban, dodao je on, ali je upozorio da uvek ima „eksternih aktera koji mogu da igraju na sukob“.

Ako neko želi da spreči jačanje ruskog ili nadolazećeg kineskog uticaja u regionu, ne bi trebalo isključiti da određeni zapadni akteri pokušaju da intenziviraju procese koji će izazvati sukobe, zaključio je Proroković.

Tagovi
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter