Izvor: Kosovo Online
29.08.2023 u 14:57
0

GRAČANICA NA NOGAMA: Protest zbog prebijanja Roma od strane Kurtijeve policije

Pripadnici romske zajednice okupili su se danas u Gračanici na protestu koji je organizovalo Udruženje Roma na Kosovu "Opre Roma", zbog prebijanja Burhana Ibrahimovića od strane Kosovske policije.

Okupljeni su ispred policijske stanice uzvikivali „Stop nasilju“, „Želimo jednaku pravdu za sve“…

Iz Udruženja „Opre Roma“ tvrde da je Burhan Ibrahimović 19. avgusta brutalno pretučen u policijskoj stanici u Gračanici, kao i da je nakon puštanja iz pritvora morao da zatraži medicinsku pomoć.

„Kada smo to čuli i videli počeli smo da istražujemo i odlučili smo se da organizujemo ovaj protest zato što nije prvi put da se ovako nešto dešava na Kosovu. Imamo slučajeve u Obiliću gde  je neki broj roma takođe isprebijan unutar policijske stanice, međutim, oni se plaše da dignu svoj glas. Ako se mi svakog dana, kao Romi, plašimo da dignemo svoj glas prema brutalnostima koje se dešavaju protiv nas, onda nikada nećemo izaći iz te senke brutalnosti, iz senke deskriminacije koja država vrši nad nama“, rekao je predstavnik tog udruženja Sebastijan Šerifović.

BOLI GA ISTINA: Premijerka Brnabić poručila Kurtiju da je Kosovo i Metohija deo Srbije

Ibrahimović je, kako tvrde iz Udruženja Roma, u policijsku stanicu priveden kako bi dao iskaz u vezi sa sukobom sa jednom žiteljkom Gračanice.

Ističu da od njega niko nije uzeo izjavu u policijskoj stanici, jer on govori samo holandski, romski i nemački jezik, tvrdeći da je dobio samo kaznu i da je brutalno sprebijan.

„Slučaj je pokrenut i u Policijskom inspektoratu Kosova. Burhan je dobio nekoliko poziva iz Inspektorata i to njega veoma ohrabruje, što znači da je slučaj u toku“, rekao je Šerifović.

Još jedan predstavnik Udruženja „Opre Roma“ Driton Beriša kaže da je današnji protest organizovan kako bi zatražili pravdu za Ibrahimovića koji se, kako ističe, suočio sa nasiljem.

„Želimo da podsetimo policiju da su ovde da nas brane, i da nam pomažu da se osećamo bezbedno i da se nikako ne koriste nasiljem. Nadam se da smo ovim skupom dostigli to. Želimo pre svega da se ovaj slučaj ne ponovi, jer postoji puno Roma koji su preživeli nasilje, ali nisu smeli da prijave“, rekao je Beriša.

KURTI SPREMA NOVI HAOS: Ističe rok srpskim institucijama da se isele iz zgrade u Severnoj Mitrovici

Policijski poručnik Naim Makoli rekao je da se policijska stanica u Gračanici, za sada, neće izjašnjavati o slučaju.

Udruženje „Opre Roma“ zatražilo je učešće i podršku lokalnih vlasti, međunarodnih organizacija, medija, grupa civilnog društva i zainteresovanih građana da se zajedno zalažu za pravdu, jednakost i ljudska prava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter