Izvor: SD.RS
25.08.2023 u 09:26
0

KURTI SPREMA NOVI HAOS: Ističe rok srpskim institucijama da se isele iz zgrade u Severnoj Mitrovici

Danas ističe rok opštinskih inspektora u severnom delu Kosovske Mitrovice dat službenicima četiri institucije Vlade Srbije da napuste zgradu u kojoj rade. Nasilno iseljenje iz zgrade uz pomoć policije dovešće do nove eskalacije na severu, umesto očekivanog pada tenzija i rešavanja višemesečne krize.

Službenici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn u naselju Bošnjačka mahala, ne nameravaju da napuste kancelarije u kojima rade deceniju i duže.

U zgradi u kojoj je do rata bio Vojni odsek, sada je u ove četiri službe smešteno 40 zaposlenih.

Pružaju usluge za nekoliko desetina hiljada korisnika u srpskim sredinama na severu, ali i na jugu.

KURTI U KRIMI DRUŠTVU: Objavljena fotografija kosovskog premijera sa Muharemijem, uhapšenim zbog robnih rezervi

Pored uskraćivanja prava da korisnicima pružaju usluge, brine i činjenica da zahtev za iseljenje srpskih institucija dolazi u vreme kada se očekuje deesakalacija situacije na severu.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da srpske institucije napuste zgradu u Bošnjačkoj mahali, nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti je u skladu sa njenim zahtevima da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle da eskaliraju situaciju.

Isto upozorenje šalju i ovdašnji politički predstavnici, dok u vladi u Prištini tvrde da se deeskalacija na severu faktički dogodila.

U nevladinom sektoru očekuju da se održi trenutno stanje.

– Nismo uopšte blizu deeskalaciji, dakle, ništa se mesecima unazad nije promenilo u tom smislu. Dakle, sada smo najbliži statusu kvo, zamrzavanju ovakvog stanja uz veliko prisustvo, uz veliku pažnju međunarodne zajednice da se ništa ne desi ili da se spreče neke jednostrane akcije sa jedne ili druge strane, i takođe potencijalno veće prisustvo Kfora. Dakle, najbliži smo opciji statusa kvo. Druga neka bliža opcija je eskalacija. Deeskalacija je nažalost na poslednjem mestu, ja je stavljam na poslednje mesto kao mogući scenario – navodi Milica Andrić Rakić iz organizacije „Nova društvena inicijativa“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter