Izvor: BSC Happy
17.10.2023 u 10:08
0

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „Roditelji će dobiti 33.000 dinara bez obzira da li je dete išlo ili nije u vrtić“

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić gostovao je u informativnoj emisiji „Dobro jutro, Srbijo“.

Gradonačelnik Šapić najpre je govorio o unapređenju javnog prevoza, o svemu onom što se promenilo, a i o onome što će se tek unaprediti kako bi prevoz u Beogradu bio što efikasniji i bolji.

– Ja sam juče napravio jedan presek, šest meeci je prošlo kako smo odlučili da potpuno promenimo sistem javnog prevoza, što se tiče kontrole. Ušli smo u potpunu demontažu jednog nakaradnog sistema javnog prevoza u čitavom Beograd, to je delovalo kao nešto što je nemoguća misija i ko god da je dolazio na čelo grada, svi su taj problem zaobilazili i ostavljali to sa strane. Moram da priznam da u momentu kada sam to krenuo, postalo mi je jasno zašto su se svi toga klonili. Nisu nam mnogi davali šanse za uspeh kada smo to počinjali,  ali mi smo pokazali šta smo sve uspeli za šest meseci. U vreme krize i kada ništa nije pojeftinilo, mi smo javni prevoz pojeftinili za 50 odsto, zato što sam tada rekao moramo tako da krenemo, da pokušamo da vratimo poverenje građana u javni prevoz i na kraju krajeva u  gradsku upravu. Prvo smo smanjili karte, onda smo uveli sistem takav da nas sada zovu i drugi gradovi, ne samo iz Srbije, nego i iz Evrope da nas pitaju kako smo to napravili, postali smo revolucionari nečega što je tada delovalo kao utopija i suluda ideja. Čak je i sama kupovina karata toliko jednostavnija, povećali smo i broj onih koji ne moraju da plaćaju karte, rekao je Šapić, pa najavio postavku više od 1.000 informativnih tabli koje će se nalaziti na stajalištima.

– To je jedna revolucija u našem prevozu. Takve table ima samo nekoliko najvećih gradova Evrope, ali ovakvu tablu koju će imati Beograd nisam siguran da bilo ko ima. Tokom novembra očekujem postavku svih 1.000 tabli širom prestonice preko kojih će građani moći da se, pre svega, informišu o putanji autobusa, vremenu dolaska ili broju stanica i udaljenosti vozila od te stanice, kao i o vremenu, temperaturi vazduha, ističe on.

Gradonačelnik je potom govorio o novinama koje se tiču privatnih vrtića, novi i povoljniji uslovi za sve roditelje.

– Roditelji čija deca idu u državne vrtiće od septembra više nemaju nikakvu obavezu plaćanja. Što se tiče privatnih vrtića problem je bio da su oni imali neku svoju cenu, grad je obračunavao 28 000 dinara, drugi problem je kada dete ne ide u vrtić subvencija se dobijala manje 50 odsto po tom danu. Jučerašnjom odlukom mi smo prvo podigli cifru sa 28 000 na 33 000 dinara, ukinuli smo svaku vrstu opravdanja, neopravdanja, ukida se tih 50 odsto. Kada upišete dete u vrtić, dobićete garantovano 33 000 dinara bez obzira na to da li je dete išlo, ili ne u vrtić. I poslednje, a ne manje bitno, više neće roditelji biti ti koji će juriti, čekati subvenciju, nego će grad diretkno uplaćivati vrtiću, vi potpišete protokol sa njima, pa vrtić potpisuje ugovor sa nama. Ovo je jedna izuzetno važna odluka, koja će  grad koštati dodatno 20 miliona evra godišnje, kazao je on.

Između ostalog, gradonačelnik Šapić je ovog jutra prvi put govorio o svojim planovima i promenama koje želi da uvede kada je reč o Beogradskoj areni.

– Ne znam koliko je ekskluzivno ili nije, ali reći ću, nisam to još uvek nigde govorio. Prvo, postoje neki simboli grada koji se nikada ne mogu prodati nikome. Moj predlog će biti da Arena iz DOO pređe u javno preduzeće Grada Beograda i da se, uz dužno poštovanje svim privrednicima i njihovoj želji da plate da se „Arena“ zove po njihovim firmama, vratimo i zauvek dodelimo sportskom objektu na Novom Beogradu ime „Beogradska arena“, koje je i imala u momentu kada je otvorena.  Postoje stvari koje ne mogu da budu na tržištu, i koliko god da je neko spreman da plati, nema prodavanja. Važno je da vodimo računa o našim simbolima, baš kao i o našoj istoriji. Dužni smo da se na jedan dostojanstven način ophodimo prema svemu, naglašava gradonačelnik Šapić.

On je dodao da je započeta obnova Spomenika braniocima Beograda na Dunavskom keju i nagalsio da očekuje da ćemo do početka decembra imati pravi spomen-park kakav Beograd zaslužuje.

– Podsetiću, imali smo tamo i nekoliko teniskih terena koji su ugrozili taj spomenik, pa smo ih uklonili, kako bi taj spomen-park mogao da se konačno dovrši. Kao gradonačelnik, sve ću uraditi da više nego ikada vodimo računa o svojim simbolima, istoriji i nasleđu“, naglasio je Šapić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter