Izvor: Kosovo Online
21.11.2023 u 16:06
1

HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU: STOLTENBERG izjavio da KBS nema PODRŠKU ZA NAORUŽAVANJE!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Kosovske bezbednosne snage (KBS) nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da njihova tranzicija u vojsku nije dobra.

Stoltenberg je to rekao za Tanjug na pitanje zašto NATO dozvoljava naoružavanje KBS i kupovinu dronova, i istakao da je NATO bio protiv toga.

Na pitanje o članstvu Kosova u NATO, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora da bude sprovedena konsenzusom svih njenih članica.

„Ako neke članice nisu priznale Kosovo, to samim tim predstavlja problem za članstvo, ali verujemo da je jedini put ka mirnom rešenju i prosperitetu podrška dijalogu uz posredstvo EU“, rekao je on.

Upitan o povećanju broja patrola na severu Kosova, Stoltenberg je rekao da je NATO četiri puta povećao svoje prisustvo na severu.

„Dodali smo 1.000 vojnika, oklopna voziila, jer smo videli povećanje tenzija i nasilja, kada je ranjeno 93 vojnika Kfora, od kojih su neki imali ozbiljne povrede, a 24. septembra je bio ozbiljan incident. Tražimo od naših komandanata da procene da li da imamo dugoročnije prisustvo, čekamo dalje preporuke pre bilo kakvih daljih odluka“, rekao je Stoltenberg.

Na pitanje kako tumači što su KBS naoružane i raspoređene na severu, Stoltenberg kaže da moraju da se razlikuju Kosovske bezbednosne snage od policije.

„U dogovoru iz 2013. godine se jasno navodi da kosovske snage ne mogu biti prekomandovane na sever Kosova, bez potvrde NATO komandanta i turskog generala koji trenutno vodi snage Kfor. Ali policija ne potpada pod taj dogovor, ali takođe smo izrazili da očekujemo i koordinaciju i da Kfor bude obavešten, ako bude prekomandi ili kada one budu takve da utiču na bezbednosnu situaciju i prouzrokuju nesigurnost“, rekao je Stoltenberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU: STOLTENBERG izjavio da KBS nema PODRŠKU ZA NAORUŽAVANJE!”

  1. Pa tom politikom znaci mozemo i mi da naoruzamo Srbe na Kosovu pa nek se ljudi imaju cime braniti. znaci nece vojka intervenisati ali imaju pravo sami da se brane

    3
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter