Izvor:
24.05.2018 u 15:15
0

Jačanje saradnje Srbije i Kine: Si Đinping u septembru ponovo u Beogradu!

Predsednik Kine Si Đinping mogao bi do kraja godine ponovo da poseti Srbiju, drugi put u poslednje dve godine, a najraniji termin je septembar.

On je još u martu prihvatio poziv predsednika Aleksandra Vučića, a naši izvori prenose da bi novi susret mogao da bude povezan sa "poslom veka", s obzirom na to da je kineska država zainteresovana za preuzimanje RTB "Bor", koji bi trebalo da ide na tender do kraja juna.

Odnosi dveju zemalja su podignuti na nivo strateškog partnerstva, a dvojica predsednika u poslednje vreme imaju intenzivnu komunikaciju. Si je i juče pisao Vučiću, odgovarajući na pismo koje mu je predsednik Srbije ranije uputio i u kojem je tražio bližu saradnju sa Kinom u svim oblastima od obostranog značaja.

Lider Kine naveo je da ga je Vučićevo pismo mnogo obradovalo, da ceni to što srpski predsednik poklanja veliku pažnju razvoju odnosa sa Pekingom i aktivno se zalaže za unapređenje praktične saradnje dveju zemalja:

– Pridajem veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da sa Vama uložim napor da naše državne odnose podignemo na novi nivo – napisao je Si. – Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije odlično se razvija, učvršćuje se međusobno političko poverenje, intenzivno napreduje praktična saradnja u oblastima energetske i saobraćajne infrastrukture, kao i u drugim oblastima, što predstavlja konkretne interese naroda naših dveju zemalja.

On je ukazao da saradnja u oblasti vojne industrije i trgovine predstavlja važan izraz visokog nivoa međusobnog političkog poverenja i strateškog karaktera bilateralnih odnosa Kine i Srbije.

– Mi smo spremni da razgovaramo o produbljivanju razmene i saradnje u oblasti vojne industrije i trgovine, kao i u drugim oblastima, neprekidno obogaćujući sadržaj sveobuhvatnog strateškog partnerstva dveju zemalja. Kineska strana izražava dobrodošlicu srpskoj delegaciji, koja bi došla u posetu Kini na razgovor o konkretnim temama, u terminu koji će dogovoriti naše resorne institucije – napisao je predsednik Kine Si Đinping.

Kineska kompanija "Zijin" zainteresovana je za strateško partnerstvo u čuvenom srpskom rudarskom basenu i imaju ozbiljne planove da u modernizaciju i restruktuiranje "Bora", ulože više stotina miliona dolara. U slučaju realizacije ovog posla, u agendu posete kineskog predsednika bio bi uvršćen i odlazak u Bor. Očekuje se da, kao i tokom prethodne posete, Si predvodi delegaciju od najmanje 200 članova, u kojoj će biti i predstavnici različitih kineskih kompanija.

novosti.rs
Foto: Vlada Republike Srbije, Tanjug video/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter