Izvor: HAPPY BSC
09.01.2023 u 09:21
0

MINISTAR DAČIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU NA HAPPY TV: Beograd je pružio ruku Zagrebu!

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić bio je gost u jutarnjem programu na Happy televiziji.

Ministar Dačić je uoči Božića posetio Zagreb radi diplomatskog otopljavanja odnosa sa Hrvatskom.

-U dogovoru sa Pupavcem iskoristilo smo tradicionalni Božićni prijem SNV u Zagrebu. Koliko to ima efekta, još uvek ne znam. Mi smo se poneli veoma odgovorno u smislu poruka koje smo poslalali. Pored svih međusobnih razlika, moramo da se dogovaramo oko pitanja koja se tiču sadašnjosti i budućnosti i da stvari oko prošlosti rešavamo na najbolji mogući način. Tu je pitanje šta  ko želi. Potrebno je da se traži zajednički interes. Nažalost, nisam optimista. Posle prijema razgovarao sam i sa hrvatskim ministrom da njima u svemu tome fali kontekst. Trebalo bi da obuhvatamo sve ono što tišti nas, Prvi srpski rat, Drugi svetski rat, Oluju, ako želimo da radimo na tome, moramo da radimo na prevazilaženju tih prepreka. Mi smo pružili prvi ruku i videćemo kako će se dalje odvijati-poručio je ministar.

O značaju potpisivanja sporazuma sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, ministar Dačić je rekao:
-Sporazum sa Hilom je malo drugačiji i mi se trudimo da imamo sporazume o saradnji značajneg broja ministarstava u svetu. Ovo je ministarstvo koje rađa diplomatsku službu i koja će učesvovati u vođenju države u narednom periodu. To je administracija koja bi trebalo da ostane. Ovim smo hteli da pokažemo da Srbija ne sarađuje samo sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova. Sa Stejt Departmentom nismo do sada imali razvijene odnose u tom pogledu. Potrebno je da razmenjujemo iskustva. Napravili smo dogovor da po jedan naš diplomata bude godinu dana u Stejt Departmentu, to je ono što je vrlo korisno za zemlju-rekao je ministar Dačić.

Ministar Dačić putuje danas u Istočno Sarajevo na proslavu Dana Republike Srpske.

– Orlić i Vučević su juče bili u Banjaluci, a danas ću sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu. Ako Bog da srešću se sa Dodikom. Naša aktivnost je usmerena na nacionalni i državni interes.

Ministar Dačić je rekao da je ovih dana doživljavao razne osude i dobijao poruke u kojima se optužuje da svojim odlaskom u Istočno Sarajevo  ruši teritorijalni integritet Bosne i Hercegove.

-Ne znam zašto bi to bilo usmereno protiv BiH. Da budemo načisto, Republika Srpska nije samo tvorevina našeg naroda. To je i Dejtonska tvorevina, ustavna tvorevina. To nije izmislila Republika Srpska niti neko u Beogradu, Banjaluci ili na Palama. To je netačno. To je bio jedini način da BiH opstane kao država. Ona se temeljila na 3 ravnopravna naroda i entiteta. Zašto je formiran jedan entitet, a nisu još dva, to je već neko drugo pitanje. U Evropi se svi sada pozivaju na razne sporazume, a sporazumi koji se odnose na srpski narod proglašavani su za grešku. Ako je Republika Srpska definisana kao ravnopravna, u čemu ona može da ugrozi teritorijalni integrtitet BiH? BiH nije samo Bošnjačka tvorevina. To je zajednička tvorevina i nema nikakvog razloga da se negativno tumači-poručio je Dačić.

Dačić je najavio da nas čekaju dramatična vremena. O dolasku Šolea, Stjuarta Piča, Eskobara i Lajčeka, ministar je rekao:
– Njihove posete nisu neočekivane. I predsednik Vučić je najavljivao njihov dolazak. Oni će nastaviti razgovore i svako će imati svoju agendu. U četvrtak dolazi Savetnik Stejt departmenta Derek Šole. Dolazi i britanski izaslanik Stjuart Pič. Ne znamo kada će doći uz Lajčeka i Eskobara jedan izaslanik iz Pariza, jedan iz Berlina i šta su njihove teme.  Do sada su se oni uglavnom bavili „gašenjem požara“.  Uloga tog kvarteta jeste da budu kreatori novog sporazuma do kojeg ne možemo nikako da dođemo od svakodnevnog gašenja požara-poručio je ministar Dačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter