Izvor: TANJUG
05.10.2023 u 10:51
0

MINISTAR MALI: Predlog budžeta za 2024. danas pred Vladom

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas Vlada Srbije razmatrati predlog budžeta za narednu godinu, koji je, kako je naglasio, razvojni i predstavlja nastavak dosad vođene politike, a plan je da bude usvojen do kraja meseca.

Mali je rekao je da predlog Zakona o budžetu za 2024. obuhvata povećanje plata, penzija, kao i velika ulaganja u kapitalne investicije, jer će 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti usmereno ka kapitalnim ulaganjima, koliko će biti izdvojeno i za poljoprivredu, a najavio je i veća ulaganja za kulturu, prosvetu i zdravstvo.

„KURTI ŽELI OTVORENI SUKOB“: Orlić ističe da je situacija na KiM veoma teška, ali da priština ne želi dijalog

Projekcija rasta za narednu godinu je 3,5 odsto, a BDP će biti između 74 i 75 milijardi evra. Projekcija za narednu godinu je da će nam javni dug u odnosu na BDP biti 51,7 odsto, sa svim ulaganjima, a prosek evrozone je oko 90 odsto. Potpuno držimo makroekonomsku stabilnost i čuvamo naše finansije, uprkos krizama i investicijama – rekao je ministar.

Dodao je da će ciljani deficit u budžetu za narednu godinu biti 2,2 odsto, podsetivši da je plan za 2023. bio deficit od 3,3 odsto, a kroz rebalans je smanjen na 2,8 procenata.

Istakao je i da u novijoj političkoj istoriji budžet nikada nije bio završen ranije – u oktobru, navodeći da je važno da bude i usvojen na vreme, s obzirom na predstojeće izbore.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter