Izvor: KOSOVO ONLINE
05.10.2023 u 10:10
0

„KURTI ŽELI OTVORENI SUKOB“: Orlić ističe da je situacija na KiM veoma teška, ali da priština ne želi dijalog

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da je situacija na Kosovu veoma teška, i da kosovski premijer Aljbin Kurti želi da izazove otvoreni sukob koji bi doveo de eskalacije i reakcije Srba.

Prema njegovim rečima, na sceni je organizovana kampanja terorisanja Srba koju sprovodi Kurti, sa krajnjim ciljem – Kosovo bez Srba.

Sve što se desilo je posledica ‘zuluma’ koji predvodi Kurti sa namerom da izazove otvoreni sukob koji bi doveo do eskalacije. On želi da izazove bilo kakvu reakciju kod Srba koji više ne mogu da trpe teror kako bi to iskoristio i uvukao Srbiju u konflikt sa NATO – rekao je Orlić.

On je istakao da Srbiji nije u interesu da dođe do takve eskalacije.

Svaka tvrdnja da Srbiji odgovara eskalacija, poput onog što se desilo u selu Banjaska, predstavlja najperfidniju laž – rekao je Orlić, i dodao da je svima jasno da je tako nešto u interesu Kurtija.

Kako je naveo, Srbija želi dijalog i održiva rešenja čuvajući mir i stabilnost.

Razgovor je neuporedivo bolje rešenje od bilo kakvog nasilja, ali je Kurti taj koji uopšte ne želi dijalog – naglasio je Orlić.

Istakao je da nijedan pripadnik Kosovske policije nema pravo da bude prisutan u srpskim sredinama na severu i da je to utvrđeno sporazumima koje Kurti krši.

MARKO ĐURIĆ: Za pogoršanje situacije na KiM kriv Kurti koji progoni Srbe i želi da izazove sukob

Orlić je poručio da je Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, za iziričito poštovanje svih njegovih odredbi i istakao da nema ničeg spornog u posebnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

Kada govorimo o integritetu i suverenitetu BiH, Srbija uvek kaže da ih poštuje bez zadrške. To je za nas pravilo od kojeg ne odstupamo i od svih očekujemo da se tako odnose i prema nama – rekao je Orlić.

On je naveo da su posebne veze Srbije i Srpske utvrđene relevantnim sporazumima i da su rezultat tih odnosa brojni infrastrukturni projekti koji su zajednički realizovani ili se realizuju u svakom delu Srpske, ali i u nekim delovima Federacije BiH.

Istakao je da, u interesu srpskog naroda, zvanični predstavnici Srpske i Srbije uvek treba da imaju najbolje moguće odnose.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter