Izvor: KOSOVO ONLINE
04.10.2023 u 18:34
0

MARKO ĐURIĆ: Za pogoršanje situacije na KiM kriv Kurti koji progoni Srbe i želi da izazove sukob

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurič izjavio je da je za pogoršanje situacije na Kosovu kriv kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je ulaže napor u progon srpskog stanovništva i želi da izazove sukob sa Srbijom, dok vlada u Beogradu čini sve da deeskalira tenzije.

Đurić je ukazao da je Kurti, za dve godine, od kako je došao na vlast, promovisao najekstremniji i najopasniji pristup u obračunu sa srpskom zajednicom na Kosovu, što je rezultiralo sa više od 275 nasilnih napada na nevine civile.

Ukazao je da Vlada Srbije iskreno žali i zbog tragičnog nasilja koje se dogodilo 24. eptembra, u Banjskoj, ali i napomenuo da je važno to što Kurti nije dozvolio misiji Evropske unije na Kosovu (Euleks) da učestvuje u istrazi nakon tog događaja.

Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imamo značajne dokaze da je nenaoružanim zatvorenicima uskraćena medicinska pomoć, a u najmanje jednom slučaju ubijeni su iz vatrenog oružja dok su ležali na zemlji – rekao je Đurić.

Zato je, dodaje, potreb na potpuna međunarodna istraga, kako bi se došlo do saznanja o onome što se dogodilo.

PREMIJERKA SE SASTALA SA ZVANIČNICOM UMNIKA: Beograd je upozoravao na brutalnost prema Srbima na KiM

Ambasador Srbije je upitao i zašto se pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga uopšte nalazi na severu, na kojem su Srbi dominantno stanovništvo i što je, napominje, dozvoljeno samo uz odobrenje NATO-a, na osnovu sporazuma.

Đurić je ukazao i na dug niz zloupotreba koje bi mogle stvoriti uslove za takav incident, poput onog u Banjskoj.

Ipak, godinama upozoravamo da je stanje ljudskih prava na Kosovu nepodnošljivo i da će pre ili kasnije neko – iz čiste frustracije i očaja – uzeti stvari u svoje ruke, samo da bi obezbedio svoje osnovne sigurnost i opstanak i sigurnost njihovih domova i porodica – rekao je Đurić.

Ističe i da Srbija nema nikakav podsticaj, ni politički ni ekonomski, da bi izazvala vojni sukob, već je upravo suprotno, Vlada Srbije čini sve što je u njenoj moći da deeskalira tenzije.

Trudimo se da svakog srpskog građanina koji je umešan u nasilje smatramo potpuno odgovornim. Tražimo od naših međunarodnih partnera u Vašingtonu i Briselu da ovlaste misiju NATO-a, Kfor da preuzme policijske i bezbednosne dužnosti u regionima naseljenim Srbima, i pozivamo na uspostavljanje međunarodne istrage o tome šta se dogodilo u Banjskoj 24. septembra. Samo bismo voleli da Kurti uradi isto – rekao je ambasador Đurić.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter