Izvor: KOSOVO ONLINE
05.10.2023 u 11:56
1

RAKOČEVIĆ UPOZORIO: Na Kosovu i Metohiji počeo obračun sa srpskim jezikom

Na Kosovu je postalo potpuno prirodno da ukoliko izgovorite „Kosovo i Metohija“ nećete imati pristup institucijama i bićete odstranjeni iz javnog života, kazao je novinar i književnik Živojin Rakočević nakon odluke Nezavisne komisije za medije (NKM) da zabrani emitovanje kanala Arena zbog, kako su naveli, prenošenja video poruka iz Srbije u kojima se „veliča događaj u Banjskoj“.

Nekoliko dana pre zabrane emitovanja Arene, Upravni odbor Radio-televizije Kosova suspendovao je Željka Tvrdišića sa mesta direktora RTK2, kanala na srpskom jeziku, takođe zbog izveštavanja o događajima u Banjskoj.

Rakočević ističe da se je na Kosovu „totalitarno društvo koje počinje da se obračunava sa jezikom“.

„KURTI ŽELI OTVORENI SUKOB“: Orlić ističe da je situacija na KiM veoma teška, ali da priština ne želi dijalog

Ovde je postalo potpuno prirodno da ako kažete ‘Kosovo i Metohija’ vi više nemate pristup ni institucijama, ni bilo čemu što znači za vaš život, dakle, vi ste odstranjeni iz javnog života. Sportske kanale na kojima se nešto emituje u nekom formatu, eliminišete svojoj publici, svojim građanima zabranjujete. U najgorim ideologijama to se radilo, ali je ipak postojala nekakva mogućnost da se sačuvate, da se spasavate – rekao je Rakočević za Kosovo onlajn.

On ističe da je situacija takva da kada jezik, reči i simboli počinju da budu okidač za drugu stranu i mehanizam da vas eliminiše iz života, shvatite da ste dostigli najviši stepen diskriminacije.

Što se profesije, profesionalizma tiče, već odavno smo preskočili sve granice pristojnog, normalnog i evropskog, prepisali smo savršene zakone, Nezavisna komisija za medije i svi ostali su uređeni po najvišim evropskim standardima, ali postoji nešto drugo, a to drugo se zove, ‘tu je najniža moguća primena savršenih evropskih zakona’ i onda možete brisati, izbacivati, možete raditi šta god hoćete. Vi možete za sve što vam se učini sumnjivim ili što ima određene aluzije na nešto, reći, ‘to mi ne odgovara’, i tog trenutka ne postoji ni kanal, ne postoji ni vest, izveštaj, dnevnik, ne postoji ni medij, postoji samo nacionalistički etno osećaj da reči nekog jezika i neke poruke iz tog jezika jesu vaši neprijatelji i tada smatrate da ste završili svoj posao – rekao je Rakočević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “RAKOČEVIĆ UPOZORIO: Na Kosovu i Metohiji počeo obračun sa srpskim jezikom”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter