Izvor: Kurir.rs
10.12.2022 u 18:01
0

Ministarka Grujičić bi zdravstvo da menja iz korena, ove promene će biti odmah primetne!

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je brojne, tektonske promene u srpskom zdravstvu. Od olakšavanja običnog zakazivanja pregleda, preko slanja u penziju zrelih za to, razdvajanje i nagrađivanje onih koji rade on onih koji ošljare, pa i krše zakon jer su kao nesposobni za puno radno vreme u državnoj, ali jesu za dopunski rad u privatnoj ustanovi, pa do preuređenja sistema tako da svako ima porodičnog lekara. I za mnoge od ovih stvari ima podršku i najvećih kritičara.

NOVE PROMENE U ZDRAVSTVU: Ministarka Grujicic najavila novitete od 20. decembra!

I dok ministarka Grujičić tvrdi da ništa na njenom spisku nije populizam, već da su često rešenja jednostavna, ali da je potrebno samo malo dobre volje, ipak neka su na dugom štapu i zahtevna, te je pitanje ima li snage da izgura sve.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) i jedan od najglasnijih kritičara srpskog zdravstva, i mimo brojnih zamerki na račun ministarke, ima i reči hvale.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Ministarka ima dobru nameru i to je za pohvalu. Ali pitanje kakvi su joj saradnici, koliko znaju. Mora da poveća efikasnost u organizaciji, ali pre svega da se kompletno upozna sa situacijom. Zalažemo se da privatno i državno zdravstvo bude integrisano i da se reguliše kako se, gde i koliko se radi. Građani imaju pravo da znaju za šta daju novac, gde se i kako leče i ko je odgovoran za propuste – kaže za Panić, koji ministarki spočitava dosta stvari:

– Afera sa be-se-že vakcinama nema epilog. Ministarka bi da zabrani rad lekarima i u državnoj i u privatnoj praksi, a to zakonsko pravo potvrđeno je i sudskom presudom. Legitimne su bezbednosne kamere i postoje skoro svuda, ali se ne mogu prikupljati podaci o zaposlenima preko video-zapisa. Glavna sestra i načelnik odgovorni su da znaju ko koliko radi, a za nepoštovanje radnog vremena može uslediti otkaz. Ne znam zašto je problem povećati plate, postoji zakon o platnim grupama i razredima, ali je njegova primena pre šest meseci odložena do 2025. Stalno u budžetu nema novca za zdravstvo – ističe Panić i traži skidanje oznake tajnosti s nabavki sprovedenih tokom epidemije.

Navodi i da se u zdravstvu zapošljavaju nepotrebni ljudi, a da se prime svi medicinski radnici s biroa ne bi se ili bi se tek ispoštovao zakonom predviđeni broj njih:

– I pored svih zamerki, ministarka Grujičić bolja je od Lončara, a SLFS je tu uvek da pomogne sve što može za naše zdravstvo.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš vidi „odlučnost ministarke da zdravstveni sistem učini boljim iako je danas neuporedivo bolji nego što je bio pre 10 godina“.

– U potpunosti podržavam razdvajanje državnog i privatnog zdravstva po nekom modelu, a jedan od njih je dopunski rad. Suština toga je da se svačiji rad može izmeriti i upravo tako će se stimulisati oni koji rade puno i kvalitetno da u svojoj ustanovi ostvare dopunski rad. U Nišu ne postoji bezbednije mesto, koje ima i vrhunske kvalitete, za izvođenje procedura od UKC Niš. Takvim pristupom država može da napravi i velike uštede i smanji liste čekanja – ističe prof. Perišić za i dodaje:

– U toku je izrada elaborata za kovid bolnicu Kruševac, kako da postane palijativni centar, a čim ga uradimo, šaljemo u ministarstvo na odobrenje. Verovatno će i kao palijativna ostati pod palicom UKC Niš. Mnogi građani Srbije i ne znaju da se u zapadnim zemljama čeka dugo na brojne procedure, a broj odlazaka kod lekara je limitiran, dok Srbiji možete iz dana u dan da idete kod lekara bez ikakvih ograničenja.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter