Izvor: ministarstvo kulture/happybsc
27.12.2022 u 15:08
0

MINISTARKA KULTURE OTVORILA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE „MEDIJANA“ U NIŠU: „Cilj mlađe generacije da se upoznaju sa veličanstvenom istorijom Srbije, ali i sa svetskom civilizacijom“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas, otvarajući arheološko nalazište „Medijana“ u Nišu,  da je cilj da se mlađe generacije upoznaju sa veličanstvenom istorijom, ne samo ovog grada, već i čitavog prostora Srbije, ali i sa svetskom civilizacijom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ministarka kulture je naglasila da su u proteklih deset godina na ovom projektu radili stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, stručnjaci iz Gradskogzavoda, arhitekte, arheolozi, kako bi danas pred očima javnosti ovo nalazište izgledalo potpuno spremno za posete.

Gojković je ocenila da je ovo pravi način da obeležimo kraj godine, dodavši da je pomenutiprojekat rezultat desetogodišnjeg zajedničkog rada Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, na čelu sa Ministarstvom kulture, Grada Niša, ali pre svega Narodnog muzeja, ministarka je najavila da će za nekoliko dana biti dostupna javnosti i dva nedostajuća mozaika čime će se obezbediti potpuni završetak pokrivanja tog arheološkog lokaliteta.

Ministarstvo kulture je za ovu investiciju izdvojilo 185 miliona dinara, precizirala je Gojković i najavila nastavak saradnje sa tom lokalnom samoupravom.

Sledeći projekat je početak izgradnje Male pozorišne scene, a ideja je da se renovira Velika scena, rekla je Gojković i dodala da će Grad Niš imati podršku u veoma važnom projektu – izgradnji zgrade Muzeja, kakav dolikuje ovom gradu.

Gojković je istakla da je sa direktorkom Narodnog muzeja Niš Vesnom Crnoglavac razgovarala o narednim koracima koji podrazumevaju i osvetljenje „Medijane“ što bi stvorilo uslove za održavanje određenih kultunih manifestacija u večernjim satima.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski naglasila je da je ponosna na sve ono što „Medijana“ nudi i što nakon deset godina može da predstavi, ne samo Nišlijama, već i turistima, koji dolaze u taj grad.

Sotirovski je rekla da ima utisak da tek sada može da kaže da smo dostojni Konstantina i življenja u tom gradu, i zbog svega onoga što nam je ostavio.

Ona je izrazila zahvalnost ministarki kulture Maji Gojković i Ministarstvu na podršci, ukazavši da je otvaranje “Medijane“ jedan korak ka izgradnji zgrade Muzeja, kakvu Grad Niš nema, ali i korak bliže izgradnji arheološkog centra.

Direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac istakla je važnost predstavljanja nasleđa najvećeg rimskog imperatora Konstantina, i spremnost da se arheološko i kulturno nasleđe neguje, čuva i prezentuje na ispravan način.

Crnoglavac je rekla da će posetioci moći vide rezidencijalni deo i druge objekte koji se prostiru na četiri hektara.

Ona je ukazala na važnost da „Medijanu“ učinimo dostupnom i da radimo na afirmaciji i promociji arheološkog i kulturno-istorijskog nasleđa, dodavši da su za narednu godinu u planu istraživanja za izgradnju arheološkog centra najvećeg i najznačajnijeg kapitalnog projekta, kao spoja vizitorkog i naučnog centra, zatim konzervacija termi i nastavak arheoloških istraživanja, koja prate konzervaciju jer je na taj način omogućena prezentacija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter