Izvor: Kosovo Online
31.10.2023 u 21:07
2

NEĆEMO U SKORIJE VREME VIDETI ZSO: PREDSEDNIK VUČIĆ bez ustezanja u razgovoru sa FON DER LAJEN! VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas, nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti i da zna svoje obaveze, ali i da jasno zna šta je to što je protivno Ustavu Srbije što ne može da učini.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije kazao da je na sastanku Fon der Lajen kazao sve ono što je rekao i u Briselu na poslednjem sastanku sa predstavnicima EU i tri najveće članice EU – Francuske, Italije i Nemačke.

„Sve što sam rekao u Briselu to i dalje mislimo. Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze, ispunjavaće ih. Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Srbije“, kazao je Vučić, i ukazao da je sve međunarodne partnere upoznao sa tim.

Ističe da ta pozicija ostaje.

„Mi znamo šta je Srbija prihvatila, a o čemu smo raspravljali u Skupštini i odgovorno ćemo se ponašati u ispunjavanju naših obaveza, očekujući da će neki drugi ispuniti ono na šta su se obavezali pre 11 godina“, kazao je predsednik Srbije.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da za Srbiju nezavisnost Kosova nije pitanje i da nema problem da to kaže pred predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, već naprotiv, da je ponosan na to.

„Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje, ponosim se time da kažem to i pred predsednicom Evropske komisije. Mi znamo naše obaveze iz dijaloga, spremni smo da ih ispunimo, ali moram da ukažem na jednu stvar da 11 godina i pre svih sporazuma, Priština koja je imala samo jednu obavezu – ZSO, to nije učinila“, kazao je Vučić.

Govoreći o statutu ZSO koji je predstavila velika petorka, Vučić kaže da je dobar deo sadržan već u principima u sporazumu iz 2013. godine.

Podseća da je dogovoreno da se ne izlazi sa detaljima i podsetio da je već rekao za taj dokument da je dobra osnova.

„Spremni smo da razgovaramo o tome“, kazao je.

Dodaje da se plaši da nećemo uskoro videti ZSO.

„Znam dobro sve balkanske trikove i plašim se da ćemo po tom pitanju biti u težoj poziciji. Da li će to moći da vide u Evropi, neki vide i sada. I za Ursulu i druge je način da mi načinimo više ustupaka jer oni drugačije vide od nas dešavanja. To su njihovi stavovi i mnogo su blaži od onoga što ja čujem na sastancima. Nema lepih i lakih stvari, moramo da kažemo šta je naš stav istovremeno čuvajući nacionalne interese“, kazao je Vučić.

EU prvi ekonomski partner Srbije

Kako je naveo, sa Fon der Lajen konstatovao je da je EU prvi ekonomski partner Srbije.

U tom smislu, navodi da sa EU ostvarujemo dve trećine izvoza, tri petine stranih investicija.

„Srbija je vodeći trgovinski partner EU sa Balkana, ima udeo od 50 odsto izvoza u EU, ostali zajedno drugih 50 odsto“, kazao je Vučić i dodao da je robna razmena u periodu od januara do avgusta iznosi 25,82 milijarde evra, a vrednost izvoz je veća za 12,6 milijardi, dok je uvoz za 2,4 odsto manji.

Kako navodi, to se ne dešava zato što smo mi naglo ojačali sopstvenom pameću i snagom, već zato što smo privukli evropske investitore koji odavde izvoze i u svoje zemlje, ali i na druga tržišta.

Preneo je da je danas čuo ohrabrujuće reči iz Plana za rast u okviru kojeg se očekuje značajna finansijska podrška ukoliko se i mi budemo držali svojih obaveza.

„Prihvatanje i formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta je za Srbiju prioritet, mi to smatramo kao benefit“, naglasio je predsednik.

Vučić je, kada je reč o pridruživanju Srbije EU, naglasio da Srbija ima dva ključna problema koji je usporavaju na tom putu, neuvođenje sankcija Rusiji i pitanje Kosova.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “NEĆEMO U SKORIJE VREME VIDETI ZSO: PREDSEDNIK VUČIĆ bez ustezanja u razgovoru sa FON DER LAJEN! VIDEO”

  1. Kakve to njihove institucije treba da priznamo, mnogo treba biti obazriv, ušli smo u priču iz najboljih namera za celokupno stanovništvo na KiM u razgovore o boljitku života jednih i drugih i trećih na KiM dok se ne razreši situacija sa otimanjem zemlje na jugu Srbije a sve se svelo na ugnetvanje Srba i ostalih ( ne treba zaboraviti Rome , vidite kako oni vole Srbiju , gde god mogu istaknu zastavu Srbije , gledam kod ovih što rade po inostranstvu pa kada dodju ovde ili se žene , udaju ili slave rodjenadne ne može bez Srpske zastave ) ,znači svelo se na proterivanje i Srba i Roma , svelo se na i dalje otimanje imanja i šuma ,paljenje kuća, ubacibvanje bombi u dvorišta , otimanje zemljišta na kojima su Pravoslavna groblja , plašenje stanovništva od dece do starca , neće ZSO , neće ništa , hoće državu , i šta sada traže priznanje institucija koje bi možda dovele do priznanja otete teritorije i bez faktičkog priznanja . Četvoro očiju otvoriti , a to što nam daju pare mogu jednog dana da traže nazad da im se vrate , pogledati te ugovore , od njih , milsim ovih iz Brisela se svašta može očekivati .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter