Izvor: Happytv.rs/Nedeljnikafera.net
24.10.2023 u 09:36
0

NEMA DVOSTRUKIH STANDARDA: Rusija podržala Srbiju u Njujorku

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja tokom sednice na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, branio je poziciju Beograda i zatražio formiranje Zajednice srpskih opština.

Nebenzja je rekao da je iznenađen insistiranjem i pokušajima predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da „ubaci” Rusiju u ono što se događa na KiM.

– Vaši pokušaji da predstavite Kosovo kao demokratiju mogu samo da naiđu na sarkastičan odgovor – poručio je ruski ambasador.

Situacija na Kosmetu pogoršana

On je ocenio da se situacija na KiM značajno pogoršala u poslednjih pola godine zbog, kako je naveo, pokušaja prištinskih vlasti da stave pod kontrolu sever pokrajine naseljen Srbima, naročito posle lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM koje su Srbi bojkotovali.

Realnost na severu KiM je sumorna, smatra Nebenzja i ukazuje da skoro svakodnevno Srbe zastrašuju ili hapse ili se vrše napadi na njihovu imovinu. Istakao je i da se izvode etnički motivisani napadi na Srbe. Nebenzja je rekao i da spor oko manastira Visoki Dečani mora da bude rešen.

On je upozorio da je sever KiM pod blokadom zbog zabrane uvoza robe iz centralne Srbije, da nema lekova, kiseonika u bolnici na severu Kosovske Mitrovice, kao i drugih potrepština.

Događaj u Banjskoj

Nebenzja je, povodom incidenta u Banjskoj 24. septembra, rekao da Rusija ima mnogo pitanja o tome šta se tačno desilo i kako su međunarodni predstavnici reagovali.

Zapad nije čekao rezultate istrage, već je događaj nazvao aktom terorizma, konstatovao je on.

ZSO i povlačenje kosovskih snaga sa severa

On je pozvao na formiranje ZSO i povlačenje tzv. specijalnih kosovskih snaga sa severa KiM.

Za Rusiju je Rezolucija 1244 jedina pravna osnova, rad Unmika je i dalje neophodan, a redovne sednice o situaciji na KiM treba da ostanu na dnevnom redu SB UN, poručio je Nebenzja.

Predstavnik Kine rekao je da Kina podržava Beograd i Prištinu u postizanju obostrano prihvatljivog rešenja u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kroz dijalog i konsultacije i naglasio da bi u tom procesu trebalo u potpunosti da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

Printscreen/Youtube/United Nations

 

Bez dvostrukih aršina

– Ne bi trebalo da postoje dvostruki standardi – rekao je on.

On je istakao da je stav Kine prema pitanju KiM konzistentan i jasan i istakao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština važna komponenta Briselskog sporazuma.

On je dodao da „harmoničnoj koegzistenciji različitih etničkih grupa” ne pogoduje da postoje institucije u kojima nisu predstavljeni Srbi i da takva situacija ne doprinosi ispunjavanju osnovnih interesa i potreba za razvoj građana.

Ukazao je i da se na severu KiM beleže učestali nasilni bezbednosni incidenti, što izaziva veliku zabrinutost i poručio da se Kina protivi jednostranim akcijama prištinskih vlasti, koje podižu tenzije i pogoršavaju sukobe.

– Pozivamo ih da se vrate na pravi put dijaloga i konsultacija – rekao je on i poručio da bi trebalo da se ispune sve obaveze i uklone prepreke za nastavak dijaloga.

„A TO NISMO ČULI“: Posle ove provokacije Osmanijeve, premijerka Brnabić preuzela reč i pokazala šta znači biti lider

On je pozvao Prištinu da preduzme mere za smanjenje etničkih tenzija, poštuje i garantuje legitimna prava pripadnika svih zajednica na KiM.

Podsetio je da je pre 20 godina na teritoriji KiM bio „tragičan rat”, a da je pre više 100 godina ono što se dogodilo na Balkanu promenilo tok istorije.

– Ne bismo smeli nikada da dozvolimo da se tragedija ponovi. Svet je već u haosu, ne bi trebalo dodati Kosovo tome – naveo je on i dodao da međunarodna zajednica treba da radi na tome da održi bezbednost, mir i stabilnost na KIM, a da je Kina spremna da sarađuje sa svim stranama, prenosi Sputnjik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter