Izvor: kosovoonline
12.02.2024 u 09:36
0

ODLUKA CBK JE INSTITUCIONALNI TEROR: Branko Antić upozorava da su na udaru i naši stipendisti

Direktor humanitarne organizacije "Srpska solidarnost" Branko Antić rekao je da će zbog odluke CBK o zabrani platnog prometa u dinarima mladi Srbi na Kosovu imati veliki problem da podignu stipendije koje im ta organizacija šalje, posebno oni koji žive u enklavama.

On je istakao da „Srpska solidarnost“ 95 odsto svojih aktivnosti sprovodi na Kosovu.

„Jedan od vidova pomoći našem narodu da ostane i opstane na svojim vekovnim ognjištima jeste stipendiranje naših malih heroja iz enklava na KiM. Želimo da pomognemo njihovim roditeljima i njima u njihovoj želji i nadi da će tu ostati i opstati za poboljšanje njihovog školovanja, kupovinu nekih školskih pomagala, kompjutera, literature i putovanja. Mi stipendiramo talentovane đake i sportiste, ali i decu iz porodica sa više dece i socijalno ugroženih porodica“, rekao je Antić.

Dodao je da kao organizacija imaju 23 stipendista, kojima novac uplaćuju preko Poštanske štedionice.

„Roditeljima će biti otežano da podignu te stipendije koje mi, kao organizacija isplaćujemo. Pošto imamo na teritoriji cele KiM roditelje čija su deca iz Štrpca, Siriničke župe, Goraždevca, Osojana – koliki je njihov put koji moraju da pređu da bi podigli dinare. Privremeni kosovski organi tako nastavljaju taj njihov institucionalni teror. Jer kad vi ukinete sredstvo za život našem narodu dole, oni su prisiljeni da razmišljaju o nekim drugim stvarima, ne daj Bože i o preseljenju“, naglasio je naš sagovornik.

Ističe da će imati problem u delovanju i uobičajenim aktivnostima jer će im biti sužen prostor manevrisanja i pomaganja našem narodu.

„U bilo kojoj akciji u kojoj mi učestvujemo, našem narodu uplaćujemo sredstva na dinarski žiro račun. Kad sada neko od našeg stanovništva koji živi u našoj južnoj pokrajini, ode da otvori račun u stranoj banci koja se nalazi dole, pitaće ih šta je razlog otvaranja računa? On će da kaže da li je to penzija, socijalno davanje, naša stipendija ili neka humanitarna pomoć. Pitaće ih odakle vi to dobijate i kad saznaju da je iz Republike Srbije, kazaće da nemaju platni promet. Sve to predstavlja problem. Najviše zbog tog našeg naroda. Mi ćemo kao i država naći model da uplatimo sredstva. Kao što je država našla način da prebaci dinare, kad nije moglo na jedan način, prebacila je na drugi, čuli smo juče kako su to uradili“, kazao je Antić.

Na pitanje kakvi su im planovi zbog situacije sa dinarom, istakao je da su se za prvo vreme obratili Vladi RS, pre svega, Ministarstvu finansija, Kancelariji za KiM i Narodnoj banci Srbije.

„Svima njima, kao i bankama koje su funkcionisale dole obratili smo se da vidimo da nađemo za funkcionisanje i šta možemo da uradimo, da nam daju savet i upute u proceduru. Čekamo ovih dana odgovor da bi znali kako i kojim tokovima da nastavimo da pomažemo naš narod na KiM“, zaključio ja Antić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter