Izvor: Tanjug
09.04.2023 u 08:17
0

OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KIM: „Nedopustiv i zabrinjavajući napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči“

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je nedopustiv i zabrinjavajući napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči, koja pripada metohu manastira Visoki Dečani.

– Napad je onespokojio, kako preostale Srbe koji žive u ovoj srpskoj enklavi, tako i bratiju manastira. Posebno zabrinjava da je do napada došlo uoči velikog pravoslavnog praznika Lazareve subote i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve,ističe se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da nepoštovanje i mržnju prema svetinjama SPC vlast u Prištini pokazuje i „izraženim antisrpskim stavovima kojim podstiče ovakve napade“. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se ovakvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili.

OPLJAČKANA SRPSKA SVETINJA: Provaljeno u crkvu Svetog Jovana u Velikoj Hoči!

– Posebno očekujemo da se poveća pozornost međunarodnih snaga bezbednosti i misija na Kosovu i Metohiji kada je u pitanju bezbednost srpskih svetinja uoči Vaskrsa, jer nas iskustvo uči da se one nalaze na udaru ekstremista i huligana uoči velikih pravoslavnih praznika, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prethodno je iz manastira Visoki Dečani saopšteno da su u noći između 7. i 8. aprila nepoznata lica provalila u konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči, koja pripada metohu manastira. U konaku je ispremetan inventar, odneti su kablovi i isečena elektroinstalacija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter