Izvor: BSC Happy/Tanjug
22.07.2023 u 15:56
0

GRADONAČELNIK POZIVA U POMOĆ ZBOG OLUJE! Palo 850 stabala, a da li je oštećena i Sat kula na Petrovradinskoj tvrđavi?

Poziv da se jave svi građani i privatna preduzeća koji žele da pomognu

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić pozvao je danas sve građane dobre volje da se, koliko je to moguće, uključe u otklanjanje posledica oluja koje su u sredu i sinoć zahvatile teritoriju grada.

Sa današnje sednice gradskog Štaba za vanredne situacije upućen je poziv da se jave svi građani i privatna preduzeća koji žele da pomognu. Kako je dodao Đurić, na sednici Štaba urađen je presek stanja zbog sinoćnjeg nevremena, koje je bilo jače nego u sredu, „Trenutno struje nemaju Kovilj i Bečeg. Elektroprivreda Srbije nam je danas na sednici Štaba rekla da će u ta dva naselja struja stići oko 17 časova. Sva naselja i sam grad imaju vodu. Određena naselja sa agregatima premošćavamo da im damo struju da bi mogle da rade crpne stanice“, rekao je Đurić. On je istakao da je proglašena vanredna situacija u šest opština i da se radi na uspostavljanju redovnog snabdevanja električnom energijom.

Gradonačelnik je istakao da su sve raspoložive ekipe na terenu. Prema njegovim rečima, služba Gradskog zelenila primila je mnogo poziva, a usled olujne nepogode palo je oko 850 stabala. „Radi se na uklanjanju stabala. Sva javna komunalna preduzeća su na terenu, a imamo pomoć i od Pokrajinskih i Republičkih organa, privatnih preduzeća i od drugih lokalnih samouprava koje nisu imale toliko jako nevreme sinoć, kao i od njihovih gradova sa raspoloživim ekipama“, izjavio je Đurić.

Prema informacijama, o kojima je govorio Đurić, večeras ponovo nailazi nevreme, ali da li će i koliko će biti pogođen Novi Sad znače se sat vremena ranije.
Gradonačelnik Novog Sada još jednom je izrazio najdublje saučešće porodici poginulog dečaka.

Kako je on pomenuo, tokom snažnog nevremena takođe je uništen i čuveni Koprivić u centru Novog Sada, star preko 150 godina, koji je Spomenik prirode već 45 godina. „Sad su mi upravo javili da se malo nakrivio i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je takođe simbol Novog Sada. Poslao sam službe da vidimo da li je to istina i, ako jeste, u kom obimu je sat u opasnosti“, dodao je gradonačelnik Đurić.

PAO I SIMBOL NOVOG SADA: Oluja očupala drvo staro više od 150 godina

Kako je Đurić naveo, danas je usvojen zaključak kojim se za pomoć u sanaciji pozivaju svi građani i privatna preduzeća koji to žele. „Gledaćemo da po svakoj mesnoj zajednici primamo zahteve i prijave ljudi koji hoće da pomognu i uključe u sanaciju štete da bismo se što pre vratili u prvobitno stanje i normalan život. Moramo da se izdignemo iz ove situacije. Moramo izaći još jači, izvući pouke i krenuti što pre da saniramo veliku materijalnu štetu koju je grad pretrpeo“, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić.

U saopštenju iz Kabineta gradonačelnika precizirano je da je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije jednoglasno usvojen zaključak da se pozovu društveno odgovorni privredni subjekti koji raspolažu mehanizacijom i koji žele da uzmu učešće u pružanju pomoći u otklanjanju posledica nastalih dejstvom olujnog vetra, praćenog jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem koje su dana 19. i 21. jula 2023. godine zahvatile teritoriju Grada Novog Sada.

Kako je navedeno, obezbeđena je posebna telefonska linija 021 4882 777 na kojoj će biti organizovana svakodnevna dežurstva u periodu od 8:00 do 20:00 časova, a po potrebi i duže kako bi se evidentirali privredni subjekti ko žele da uzmu učešće u pružanju pomoći. Takođe u prostorijama mesnih zajednica obezbediće se svakodnevno dežurstvo u periodu od 8:00 do 20:00 časova, a po potrebi i duže, a građanima su dostupne telefonske linije mesnih zajednica za prijavu posledica nastalih dejstvom olujnog vetra, praćenog jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem.

DRVO PALO NA TAKSI, DECA ZAROBLJENA U VOZILU: Još jedna akcija spasavanja u Novom Sadu nakon superćelijske oluje

Grad Novi Sad još jednom upućuje apel svojim sugrađanima da poštuju bezbednosne propise i ukoliko se u toku vremenskih neprilika nađu na nebezbednim lokacijama u Gradu poštuju uputstva koje je propisao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, dodaje se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter