Izvor:
18.10.2017 u 19:18
0

Orban želi proširenje EU: Srbija prva da uđe u Evropsku uniju!

On je kazao da su svi narodi koji žive u dunavskom regionu svesni njegovog geostrateškog potencijala, kao i da taj region, od svih evropskih regiona, pokazuje od 2012. godine najveći zamah u razvoju, naglasivši da to "ipak nije dovoljno".

"Mi Mađari želimo da se zaštite spoljne granice EU, dok unutrašnje mogu da ostanu otvorene… Verujemo da Šengen može da preživi bez granica, u slobodi. Ali, moramo da osiguramo da naše spoljne granice budu obezbeđene. No, dok se to ne desi naš zadatak je da radimo sa zemljama, pogotovu koje još nisu u EU, na otvaranju što više graničnih prelaza, povezivanju i razvijanju putne i železničke infrastrukture", poručio je Orban.

Ocenio je da je ime ovogodišnjeg Foruma – "Bezbedan, povezan i prosperitetan dunavski region" dobar rezime onoga što želi da taj region postane u budućnosti, odnosno da bude prosperitetniji, ekološki čistiji, povezaniji. Premijer Mađarske je, s tim u vezi, pozvao zemlje EU i zemlje članice Dunavske strategije da više ulažu u projekte kojima bi se uvećalo blagostanje za sve zemlje regiona.

"Regionalna saradnja igra veoma važnu ulogu u EU i svedočanstvo je napretka i zemalja duž Dunava. Delimo veru, odgovornost, ali i sve opasnosti. Naša saradnja je posledica toga da je Srednja Evropa naš dom – od crnih šuma (Švarcvalda) do Crnog mora (izvor i ušće Dunava)", istakao je Orban.

U Budimpešti se danas i sutra održava Šesti godišnji forum strategije EU za dunavski region, na kojem Srbiju predstavljaju ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i državna sekretarka u Ministarstvu energetike Mirjana Filipović.

b92.net
foto: Twitter/SerbianGov, Twitter/AJBalkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter