Izvor: Tanjug
05.04.2023 u 17:23
0

„OSUJETILI SMO PLAN PRIŠTINE“: Petković poručio da u Deklaraciji nema termina „prisilno nestali“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je u utorak usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin “prisilno nestali” (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

On je u saopštenju ukazao da Beograd to nije dozvolio niti dopustio u ovoj Deklaraciji, kao i da je plan Prištine osujećen.

PETKOVIĆ NAKON TRILATERALNOG SASTANKA U BRISELU: Razgovori o najkonkretnijim koracima o formiranju ZSO, usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima

– Umesto tog termina, usvojen je termin “prinudno nestali” (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost, objasnio je Petković.

On je naveo da je zbog toga sasvim jasno da Priština i Andin Hoti obmanjuju i dezavuišu javnost netačnim interpretacijama da je termin “prisilno nestali” prihvaćen i da će biti u mogućnosti da traže odgovornost države, jer to apsolutno nije tačno i on to zna.

– Sem očigledne politizacije ove visoko humane teme, razumljivo je nezadovoljstvo Prištine kojoj je propao plan da Srbiju optuži za sve slučajeve nestanka na Kosovu i Metohiji i da zlodela tzv. OVK pripiše Beogradu, a što im je bila namera od početka, koju smo prozreli i osujetili, naveo je Petković.

On je istakao da je srpska strana uspela u Briselu da zaštiti interese Srbije kada su u pitanju nestala lica, ali da je od samog početka ovog procesa pokazala spremnost da ovo važno pitanje reši duboko uverena da porodice svih nevinih žrtava zaslužuju mir bez ikakve politizacije.

– Nažalost, Priština nastavlja da ovu temu politizuje i koristi za dnevno političke obračune i svoje unutar političke prilike, ali ćemo se mi kao i do sada voditi isključivo činjenicama i argumentima, zakljucio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter