Izvor: KOSOVO ONLINE
09.10.2023 u 17:28
2

PETER STANO POZVAO SRBIJU: EU očekuje bezuslovnu saradnju – ako postoji volja, postoji i način

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je samit u Granadi "bila dobra prilika za brojne sastanke". Povodom dešavanja u selu Banjska, kaže da mora do deeskalacije situacije. "Što se tiče naših očekivanja od Srbije, ne samo da očekujemo punu saradnju Srbije, već bezuslovnu saradnju Srbije", kazao je.

Mogu da potvrdim da se visoki predstavnik Žozep Borel sastao sa predsednicom Kosova Osmani i predsednikom Srbije Vučićem i njegova poruka, ali istovremeno i poruka svih država članica i međunarodne zajednice – vratite se dijalogu. To je jedini mogući način da se rešavaju pitanja normalizacije odnosa dve strane. Vratite se dijalogu, to je jasna poruka obema stranama. Morate se vratiti za sto, inače nećete rešiti probleme“, kazao je Stano.

PONOVO HAPŠENJE: Srbin odveden na saslušanje u Južnu Mitrovicu

Prema njegovim rečima, drugo „veoma važno očekivanje i poziv koji ponavljaju je da se deesskalira situacija“. „Da se uradi sve da dođe do deesskalicije“, rekao je.

„Što se tiče naših očekivanja od Srbije, ne samo da očekujemo punu saradnju Srbije, već bezuslovnu saradnju Srbije. Ako postoji volja, postoji i način. Ne možete se kriti iza formalnosti, kao što su priznavanje ili nepriznavanje. Postoji dovoljno načina kako možete da podelite svoja saznanja, kako da sarađujete i doprinesete punoj istrazi. Jer ono što se desilo 24. septembra je toliko ozbiljno da mora biti potpuno razjašnjeno, jer će biti posledica. Biće posledica“, izjavio je Stano.

Dešavanja u Banjskoj, dodaje, moraju biti u potpunosti istražena.

„Ali ja neću ulaziti u detalje istrage, koliko je ljudi osumnjičeno i slično. Želim da ponovim jasnu poruku EU – potrebna je puna i bezuslovna saradnja, ne samo Srbije, već svih koji mogu da doprinesu istrazi, kako bi smo imali jasnu sliku o svemu, šta se deseilo, zašto se desilo, ko je u tome ečestvovao, ko organizovao. Na osnovu toga će EU odlučiti šta će da uradi kada su u pitanju naš pristup Kosovu, Srbiji, dijalogu i regionu“, naglasio je Stano.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “PETER STANO POZVAO SRBIJU: EU očekuje bezuslovnu saradnju – ako postoji volja, postoji i način”

  1. Onih 300 napada na srpske gradjana, Stano napominje .Evropa na delu,nedelu, eto vam je ,ko hoće u evropsku raspali uniju neka kupi kartu i nek ide ,normalan Srbin tamo nema šta da traži,osim ako nije korumpiranim političar ,a i to može da stane u tri autobusa.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter