Izvor:
24.03.2024 u 17:44
0

POBEDA NAD ZABORAVOM: Otkrivena spomen-ploča Novim kosovskim junacima u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Nišu

Povodom 25. godišnjice od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu otkrivena je spomen-ploča Novim kosovskim junacima, na kojoj su prvi put navedena imena 1.139 vojnika i policajaca poginulih na Кosovu.

Svečanosti otkrivanja spomen-ploče prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, ministri Bratislav Gašić i Nikola Selaković, vladika niški Arsenije, pripadnici Vojske Srbije, članovi porodica i potomci stradalih vojnika i policajaca, brojni građani.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pre 25 godina na Srbiju obrušili svirepi i moćni, sa svojom terorističkom prethodnicom, besprizorno gazeći međunarodno pravo.

„Brutalno, sa uverenjem da će nam slomiti veru, volju i oduzeti snagu za odbranu, u želji da nas ponize, i otmu najsvetiji deo države, sipali su bombe iz vazduha bez smelosti da se suoče sa našom vojskom na kopnu“, rekao je Vučević, podsećajući na stradanja nedužnih civila.

Zato se danas, kaže, poklanjamo senima kosovskih junaka, pripadnika vojske i policije, dobrovoljaca koji su od 1998. do 2003. godine „pred oltar slobode Srbije prineli svoje živote“.

„U znak najveće zahvalnosti za njihovu žrtvu, došli smo da se pomolimo da Bog njihovim dušama podari rajsko naselje i uzme ih pod svoje okrilje sa vitezovima kneza Lazara. Znamo da bi oni bili radosniji da se njihova imena ovde nisu našla, da su podizali i vaspitavali decu, ali ih je, kao i mnoge junake, zao povod i nepravda primorala da umesto toga, brane ono najsvetije, porodicu i zemlju. Stradanje je bio njihov put“, poručio je Vučević.

Istakao je i da je danas najveće dostignuće Srbije to što se prestalo ćutati o nepravdi koja je naneta Nato bombardovanjem.

„Predugo se ovde ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi podvizi, naši podvizi, ne uvrede agresora, da se njihova pomračena savest ne uznemiri. Pre nešto više od decenije konačno smo prestali da ćutimo. Verujem da je to možda i najveće dostignuće koje je Srbija uradila u poslednjoj deceniji. Predvođena tada premijerom, danas predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srbije i našom svetom Srpskom crkvom, odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, i dobrovoljcima, i nevinim civilnim žrtvama, svim našim stradalim pripadnicima“, poručio je Vučević“, poručio je Vučević.

Naveo je da će sve žrtve i sve što se dešavalo biti nazivano pravim imenom.

„Toliko dugujemo, bar toliko dugujemo onima koji su tada krvarili za slobodu Srbije, za naše Kosovo i Metohiju. Onima koji su pali, ali i oni koji su preživeli i čine nam čast da su danas sa nama. To, braćo i sestre, naposletku dugujemo i sebi. Zaboravimo li svoje žrtve, zaboravićemo Kosovo. Ako zaboravimo Kosovo, i Bog će nas zaboraviti“, rekao je Vučević.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić poručio je da je Srbija posvećena politici mira i stabilnosti, bez koje nema ni napretka ni preporoda, ni slobode, i istakao da država i MUP nikada neće zaboraviti nacionalne heroje koji su živote dali za slobodu naroda.

Gašić je ukazao da su srpski borci tokom godina nepravde pokazali kako se brani sloboda, s obzirom na to da su bili „čelični zid“ u odbrani i očuvanju mira i stabilnosti Srbije i bezbednosti svih građana.

„MUP će zauvek pamtiti svoje heroje. Pamtiće ih država. Naša država nije teritorijalno velika ali jeste zemlja velikog nacionalnog ponosa i dostojanstva“, poručio je Gašić.

Naglasio je da nije slučajno što je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog postavljena spomen ploča na kojima su imena 1.139 pripadnika Vojske i policije Srbije koji su u periodu od 1998. do 2003. godine „u slavu i za slobodu otadžbine položili ono najvrednije, svoj život“.

„Usudili su se oni, koji su pogazili međunarodno pravo, pravednost, moral i svaki ljudski kodeks, pa pokušali da slome i srpsko dostojanstvo da na dan praznika naše velikog sveca 12. maja 1999. godine bombama zaspu prelepo i prkosno Duvanište. Srećom pravednom i moćnom rukom zaštitio ih je Sveti Vasilije i niko nije stradao, a u znak zahvalnosti meštana u njegovu čast izgrađen je ovaj hram“, naveo je Gašić.

Zaslužili su, istkao je, srpski heroji i vitezovi da se svako 1.139 imena glasno izgovora i da se srpski narod sa zahvalnošću seća i njihovog podviga i njihovog stradanja.

„Naša je obaveza da čuvamo sećanje i zahvalnost prema tim srpskim junacima, da buduća pokolenja učimo vrednostima koje su nam oni ostavili, a to su hrabrost, odanost, solidarnost nesebičnost i zajedništvo. Da se time čuva bezbednost naše Srbije, sigurnost naših građana i spokojno detinjstvo naše dece“, zaključio je Gašić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da se pored godišnjice Nato bombardovanja u Srbiji danas obeležava i dan pobede nad zaboravom, jer nikada neće biti zaboravljeni oni koji su živote dali za slobodu naroda i svojih potomaka.

„Posle 25 godina, u toku kojih je Srbija doživela i odbranu otadžbine i masovni egzodus svog stanovništva sa KiM po dolasku međunarodnih mirovnih snaga, doživela i preživela i martovski pogrom, i odlazak Crne Gore iz zajedničke države i jednostrano proglašenje tzv. nezavisnosti Kosova. Doživela i preživela sramno vođenje pregovora bez kičme, ali doživela da narod opet pronađe sebe i izabere one sa kojima će uzdizati Srbiju i brinuti o svima“, rekao je Selaković.

Istakao je da među postradalim vojnicima koji danas dobijaju svoje spomen-obeležje u hramu Svetog Vasilija Ostroškog pored Srba ima i Muslimana, Slovaka, Mađara, Rusina, ali i dobrovoljaca Rusa, kao i Albanaca, koji su stradali zato što su bili lojalni svojoj državi Srbiji.

Ukazao je da njihova imena i dela nikada ne smeju biti zaboravljena.

„Da se nikada ne zaborave i izbrišu, da sa ponosom i poštovanjem ulazimo u ovu kriptu Hrama svetog Vasilija Ostroškog, kriptu koja je blagoslov našeg vladike niškog, posvećena Svetom knezu Lazaru, da među freskopisanim likovima svetih ratnika i našeg velikog kneza, velikog i hrabrog viteza, kosovsko-metohijskog mučenika sijaju i svetle i njihova imena“, rekao je ministar.

General u penziji Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog koršusa 1999. rekao je da je Nato bombardovanje SRJ „agresija bez presedana u istoriji ratovanja“, sa „monstruoznim ciljevima“,

„Primenom Hitlerove doktrine ‘blickriga’ planirali su da za 96 sati slome kičmu odbrane Vojske Jugoslavije, posebno u zoni Treće armije, da ubiju preko 20.000 pripadnika Prištinskog korpusa, da paralizuju privredni i društveni život u zemlji, primoraju Srbiju, tadašju Jugoslaviju, na kapitulaciju i okupaciju, da poraze i ponize srpski narod“, rekao je Lazarević, dodajući da mu je čast da govori o svojim borcima, nazivajući ih „borcima drugog kosovskog boja“.

Nakon svečanog dela, u kripti hrama služen je pomen stradalim junacima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter