Izvor: AGENCIJE
11.11.2023 u 17:30
0

PODRŠKA IZ SRBIJE: Arafat dobio mural na Zemunskom keju, održan skup solidarnosti s Palestincima

Na Zemunskom keju danas je održan skup solidarnosti sa palestinskim narodom pod nazivom "Dan sećanja na Jasera Arafata - Srbija uz narod Palestine" na 19. godišnjicu od smrti tog dugogodišnjeg lidera palestinskog naroda.

Otkriven je veliki mural sa likom Arafata, za kojeg je rečeno da je bio veliki prijatelj srpskog naroda i da zauvek ostaje simbol borbe za slobodu.

Nekoliko desetina okupljenih na poziv Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), uz prisustvo pripadnika palestinske dijaspore, nosili su transparente „Dole okupacija, Kosovo je Srbija, Palestina je država“, „Stop blokadi“ i „Protiv Amerike kao glavne imperijalističke sile“.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bg

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Al Namoura rekao je da Palestina traži da se hitno zaustavi agresija nad palestinskim narodom i ubrza pružanje humanitarne pomoći, uključujući medicinsku pomoć, hranu, vodu, struju i gorivo.

„U ovim teškim i katastrofalnim okolnostima nema reči kojima bi se opisao genocidni rat i uništenje kojim je naš palestinski narod u Gazi podvrgnut rukama izraelske mašine za ubijanje bez obzira na pravila međunarodnog prava“, kazao je ambasador.

On je zahvalio na podršci palestinskom narodu u njegovoj „legitimnoj borbi za dobijanje svojih legitimnih prava“.

Na pitanje agencije Beta da li Hamas treba da pusti otete civile iz Izraela, ambasador je rekao da je protiv stradanja bilo čijih civila.

Ocenio je da tim Izraelcima preti opasnost od bombardovanja koje sprovodi izraelska vojska, istakavši i da se više hiljada Palestinaca nalazi u izraelskim zatvorima. Prema njegovim rečima, glavna tema sada treba da bude zaustavljanje bombardovanja Gaze.

Prvi sekretar SKOJ-a Miloš Karavezić ocenio je da Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Izraelom i da se mora naći mirno rešenje da Palestinci dobiju svoju državu.

On je rekao i da sve što radi Izrael „nije rat protiv terorisa, već palestinskog naroda“.

Beograd, 11. novembra 2023. – U okviru manifestacije „Dan seæanja na Jasera Arafata – Srbija uz narod Palestine“, u organizaciji SKOJ-a (Savez komunistièke omladine Jugoslavije), danas je na Zemunskom keju otkriven mural Jaseru Arafatu, palestinskom politièkom voði koji je umro na današnji dan 2004. godine. Ambasador Države Palestine u Srbiji Mohamed Al Namura istakao je tom prilikom da je danas dan seæanja na simbol slobode Palestinaca, njihovog voðu Jasera Arafata, za koga je rekao da je bio i prijatelj srpskog naroda. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bg

Generalni sekretar NKPJ Aleksandar Banjanac rekao je da ne podržava akciju Hamasa i otimanje civila, ali da nema opravdanja za odmazdu nad desetinama hiljada palestinskih civila. Više puta je tokom istupa govornika iz te komunističke organizacije navedeno da „američki imperijalisti preko svojih marionetskih tvorevina“ nanose žrtve po svetu.

Ambasadoru Palestine su predstavnici komunističkih partija uručili malu statuu Arafata. Objasnili su i da je skup održan u Zemunu, jer u tom delu grada jedna ulica od pre par godina nosi ime Teodora Herca, za kojeg su rekli da je otac cionizma.

Takođe su naveli i da je skup održan u jednom zapuštenom košarkaškom igralištu ograđenom žicom kako su rekli, jer je Gaza pretvorena u logor.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter