Izvor: happbsc
16.04.2024 u 20:21
0

AKTULENOSTI NA HAPPYTV: Novo žarište na Bliskom istoku dok se i dalje vode borbe u Ukrajini

"Aktuelnosti" su emisija na Happy televiziji koja se emituje svako veče. Obrađuje najvažnije geopolitičke teme koje analiziraju najeminentnij poznavaoci prilika na globalnoj mapi. Fokus emisije u poslednje dve godine mahom je usmeren na sukob u Ukrajini, ali se emijsija bavi i svim ostalim aktuelnim pitanjima koja iz dana u dan prete da promene globalnu sliku sveta kakav poznajemo

Dok Rusija i Ukrajina nastavljaju svoje ratne sukobe, i dok stižu najave i predlozi kinsekog predsednika si Djipinga za uspostavljanje mira u Ukrajini, kao i sve veća neslaganja zvaničnika Kijeva sa politikom Volodimira Zlenskog, na drugoj strani na Bliskom istoku dolazi do usijanja pre nekoliko dana Iran je dronovma gđao Izrael koji za sad samo najavljuje skori napad, međutim Iran ne želi da eskalira tenzije, ali će odgovoriti odmah i snažnije nego ranije ako Izrael uzvrati, rekao je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan svom britanskom kolegi, prenose iranski državni mediji.

Islamska republika je u subotu uveče ispalila bespilotne letelice i projektile na Izrael u znak odmazde za napad na iransku ambasadu u Damasku, podgrevajući strah od šireg regionalnog rata koji bi mogao da izbije u jeku rata između Izraela i Hamasa. Takođe Izrael je izveo napad na Liban u kome je strado jedan od vođa Hezbolaha. U večerašnjoj emisji i o ovoj i ostalim temama govore najeminetnji poznavaoci globalne tematike. Prf Dr Branislav Ristivojević, istoriograf Radovan Kalabić i novinar Igor Damjanović .

Da li će oći do produbljivanja ratne krize na bliskom istoku kao i analizu uglednih svetskih medija da ratni kabinet Izraela odosno njegovi lideri ne veruju jedni drugima

  • Nešto što će imati simboliku kontraudara i nešto što će obezbdeiti kredibilitet i verodostojnost izraelske vonje snage ako neke reakcije na ovo nema  mora doći . Pazite ovaj udar Irana je bio blago rečeno spektakularan, ogroman broj različitih vojnih sredtava se u jednom trenutku našao u vazduhu. Što će reći da ovaj izraelski protivazdušni sistem Gvozdena kupola moralo je da presertne hiljadu različitih objekata. To što su njima pomagali Francuzi Englezi i Amerikanci u vazduhu budimo realni ovi dronovi su suviše mali da ih presreću avioni a balističke rakete lete gore visoko maltene u stratosferi znači ne mogu da ih presreću avioni, eventualno su krstareće rakete bile presretane. Treba voditi računa da je taj napad Irana bio spektakularan ali on nije bio pomoć borbama na tlu . Znači nije bio aposlutno ni ukavoj vezi sa onim što se dešava u pojasu Gaze, bilo na libansko izraelskoj granici . Iran je vodio računa da ni nakoji način ne poremeti odnos snaga na tlu . Iran je otvorio mogućnost da može da odgovori ali na način da ne naruši realne interse Irana. Ovde je dilema jer sepostavlja pitanje koliko je Iran u stanju da obezbedi talas za taj sistem Gvozdenu kupolu i Izrale bi morao da napadne i osakate fabrike za proizvodnju tog oružja.

Branislav Ristivojević dalje naglašava da ne veruje da će doći do prave eskalacije i rata na ovim prostorima.  Istoriograf Radovan Kalabić  kaže da je laik za vojna pitanja ali da njemu izgleda takođe da je Iran pazio i vdio računa kakv će napda izvesti na Izrael.

  • Jer koliko je meni poznato nema civilnih žrtava, za razliku od prethondnog napada Izraela u Siriji, gde je bilo žrtava, sa druge strane ovo je bila jedna pokazna vežba da se pokaže šta sve Iran može da uradi u slučaju masivnog napada. Jer koliko sam pratio meije i to ne one mejnstrim medije pojavljuje se podatak da je Iran upotrebio supersoničen rakete tu tehnologiju još uvek nemaju ni SAD. Otvara se jedno ključno pitanje koje je postavio veliki broj eminentnih istoriografa, da ukoliko Izrael veže svoju sudbinu ne sa Amerikom već sa pobedom Amerike u globalnom obračunu Izrael je u istroijskoj opasnosti koja bi za njega mogla da znači i nestanak. Naglašava Kalabić

Igor Damjanović smatra da je najveća pretnja globalne bezbednosti upravo država Izrael .

  • Dakle država Izrael je izvela prvi put u istoriji napad na diplomatsko konzularno predstavništvo međunaordno priznate zemlje i to bez skrivanja da je to bio cilj . nato je to uradio 99 godine ali je prikrio time nisu im bile revidirane mape . Nato je svakako znao šta radili ali ovo je direktni napada. Bilo bi zanimljivo da Rusija primeni ove postulate i kaže mi smo to uradili jer se tamo nalaze oficiri koji žele da unište krimski most. I meni se čini da je Izrael želeo da uvuče Iran u rat. 
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter