Izvor: Kosovo online
23.12.2022 u 17:31
0

PORTPAROL NEMAČKOG MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA IZJAVIO: „Berlin traži hitno uklanjanje nelegalnih barikada na severu KiM“

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke traži da se što pre demontiraju barikade na severu Kosova i Metohije i da se Srbi vrate u institucije, prenosi Reporteri pisanje austrijskog lista.

AKO KURTI KRENE NA BARIKADE, TO JE PUT U LOŠEM PRAVCU!“ Vučević upozorio da u tom slučaju Srbija neće čekati izbegličke kolone na Jarinju i Brnjaku

– Posle višenedeljne spiralne eskalacije, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke zahteva da se nelegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi, a koje takođe predstavljaju bezbednosni rizik, što pre demontiraju. Veoma smo zabrinuti zbog tenzija na severu Kosova“, naveo je portparol ministarstva za medije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Austrijski list navodi da su „militantni nacionalistički Srbi postavili blokade na putevima na severu Kosova“.

– U četvrtak su bile održane i demonstracije na severu Kosova tokom kojih je istaknuta velika srpska zastava. Srpski nacionalistički militanti koji su podigli barikade i organizovali demonstracije pripadaju pristalicama stranke Srpska lista, koja je pod direktnom kontrolom vlasti u Srbiji. Ona dovodi u pitanje državnost Kosova i monopol kosovske države na upotrebu sile na severu zemlje, navode mediji.

Kako se dodaje u tekstu, poslednjih dana na severu Kosova bilo je više nasilja nad predstavnicima kosovskih institucija i novinarima.

– Pojačana je i retorika iz Beograda. Predsednik Aleksandar Vučić je čak razmišljao o slanju vojnih lica na Kosovo. A premijerka Srbije Ana Brnabić je na Tviteru napala nemačkog ambasadora na Kosovu Jorna Rodea. On je prethodno pozvao na demontažu barikada, koje nedeljama blokiraju drumski saobraćaj, navodi austrijski list.

Portparol nemačke diplomatije rekao je za medije da je Rode dao „jasne izjave i ponovo pozvao Srbiju i Kosovo da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU”.

Navodi se da je o tim pitanjima razgovarano na sastancima predstavnika Saveznog ministarstva spoljnih poslova za Zapadni Balkan sa ambasadorom Srbije 21. decembra u Berlinu i između nemačkog ambasadora u Srbiji i predsednika Srbije Vučića 22. decembra u Beogradu.

Kako prenosi taj medij, portparol Ministarstva spoljnih poslova je dodao da očekuju konstruktivan pristup Srbije.

– U ovim razgovorima smo jasno stavili do znanja. Važno je da se kosovski Srbi što pre vrate u institucije Kosova. To je u interesu ljudi koji žive na severu, u isto vreme Kosovo treba da pristane da se na dnevni red stavi primena Zajednice srpskih opština dogovorenog 2013. i 2015. Podržavamo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u njegovom nastojanja da se konačno normalizuju odnosi između dve zemlje u okviru dijaloga za napredovanje, rekao je on.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter